Varför heter det hamburgerkött

Att rumänska hästar gått via köttförädlingsföretag köttdistributör och blivit nötkött har väl knappast undgått någon. Findus har blivit rejält ansatta, och även i IKEAs köttbullar så har hästar hittats.

Det här är inte ett inlägg som handlar om hästkötts marknadsandelar eller hur köttindustrin fungerar, utan snarare ironin i att något som jag trodde var gjort av hästkött faktiskt inte var det.

Det jag pratar om är smörgåspålägget hamburgerkött.

Historiskt så kommer ordet hamburgare från hur man beredde kött till en maträtt i Hamburg. I Sverige så har konsumenterna alltid varit lite akenheliga. Många äter gärna kött, men får de reda på vilken slaktdel det är, dess riktiga namn eller får se bilder från kötthanteringen så blir de upprörda, rasar, förfasar sig eller blir bara illamående.

Ta den utmärkta styckdetaljen njurtapp till exempel. Testa den här meningen på folk i din närhet ”jag åt en så otroligt god njurtapp igår”. De flesta rynkar på näsan eller ser lite smått äcklade ut. Förklarar du var köttbiten sitter (vid diafragman där den hjälper till att hålla organen på plats) så blir folk inte mindre äcklade. Men om du istället säger att du åt en ”Butchers cut steak” så kommer de flesta humma imponerat.

Den här skenheligheten är faktiskt vad som ligger bakom namnet ”hamburgerkött”. Hamburgerkött var från första början rökt tunt skivat hästkött. Men köttindustrin förstod att det inte skulle gå att sälja hästkött, så de gav det namnet hamburgerkött istället. Produkten hamburgerkött är inte namnskyddad, vilket då betyder att man kan göra det på vilket kött som helst, och sedan krydda och färga upp bereda det så att det ser ut som häst hamburgerkött.

Som här, ett exempel från ICA (Scans är också gjort på nötkött).

Salt kommer på andra plats. E450 är en form av salt med. E250 är natriumnitrit som skyddar mot matförgiftningsbakterien Clostridium botulinum (botulism) men även är en färggivare. Den finns väldigt ofta i processad mat. Vatten finns märkligt nog inte med i innehållsförteckningen.

Här är hamburgerkött från Petterssons. Där använder man hästkött.

Antioxidationsmedel används för att produkten skall behålla sin färg, stabiliseringsmedel och konserveringsmedel för att förlänga bäst före datumet (enkelt förklarat)

 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *