Jakt med pilbåge var tillåten fram till 1938! Pilbågen var ett vanligt verktyg i jakten, fram för allt på småvilt och de flesta bondpojkar lärde sig tidigt att ta en enslana och stränga upp till pilbåge. Troligen gick detta hårt åt framför allt småviltet och fåglar.
Vid 1931 års riksdag väcktes två motioner med krav på att regeringen skulle vidta åtgärder för att
förhindra de svenska villebrådsstammarnas fortgående utarmning.
Jakttrycket var högt och framför allt fällor, snaror och pilbågar tog mycket vilt. Detta ledde till att en utredning tillsattes som kom att föreslå en rad inskränkningar i jakten och vilka metoder man skulle få använda sig av. Pilen som jaktverktyg var inte med bland de metoder som skulle få vara kvar i bruk, dvs tillåtna.
Som en direkt följd av denna utredning så beslutade riksdagen om en ny jaktlag (1938:274) och om en ny jaktstadga (1938:279). I den nya jaktlagstiftningen infördes också förbudet mot att använda
bågen som jaktvapen. 1967 reviderades dåvarande jaktstadga (1938:279) och i och med denna revision förbjöds alla jaktredskap som inte uttryckligen var tillåtna.
Därmed blev pilen och bågen förbjudna som jaktredskap också i 1967 års jaktstadga, som ett arv från beslutet att skydda ”de svenska villebrådsstammarnas fortgående utarmning” 1938. En ytterligare modernisering av jaktlagen och jaktförordningen genomfördes 1987 där den helt nya jaktlagen (1987:259) samt en ny förordning (1987:905) togs fram.
Här lever fortfarande arvet kvar från 1938, dvs att det i dag inte finns några faktabaserade skäl att förbjuda den moderna pilbågen och pilen som jaktvapen och jaktform.
Det första förbudet 1938 tycks alltså bero på att man ville skona viltstammarna genom att skapa ett generellt lägre jakttryck,
däremot hade man inga invändningar mot bågen som jaktvapen
(Per Bjurholm 1990).
Bågjakten har flera kvaliteter som gör det till en utmanande och intressant jaktform. Det som är viktigt att visa är olika argument på varför det är en bra jaktform. Detta blir en serie korta, faktaspäckade inlägg om vad det är som är bra med bågjakt. Det innebär ju då inte att andra jaktformer är sämre eller dåliga för de är de inte! De här inläggen lyfter fram fördelarna med bågjakten.