/Språklektion
Till och börja med, kan vi komma överens om hur man stavar till jos? Eller föredrar du juice. Anyhow, jos är korrekt, fast skriver man slow jos maskin blir det ju knepigt med Svengelskan. Det är enklare med den andra typen av ”josare” då det svenska namnet råsaftcentrifug säger exakt vad det är. Men jag kommer hålla mig till slow juice i inlägget, så det så
/språklektion slut
Åter till ämnet, min vilja att göra egen jos. Tittar man runt i träningsbloggvärlden så ser man att det är några skribenter som har någon form av råsaftcentrifug eller slow juicer hemma. Sara på Träningsglädje till exempel, PT Fia blev väldigt glad när hon hittade sijuicepress (ytterligare en benämning på det) jag är övertygad om att Anna som driver trendotraning.se har en slow juicer, men nu hittar jag det inte… Terese Spark i Baken har i alla fall testat en Princess, men jag hittar ingenstans där hon skriver vad hon tycker om den
Siffror och tabeller
Jag är ju analytiskt lagd och en siffernörd som älskar tabeller, men trots det har jag inte räknat på driftskostnad för en slow juicer. Skall man vara ärlig så kostar den ju inte bara i inköp utan råvarorna kostar en hel del med.
En slow juicer kostar ca 1300 kr i inköp. Det finns en Naked Juice Bar i Sky City på Arlanda, vilket är ca 100 meter från mitt kontor. Där kostar en jos 50 kr, vilket motsvarar 26 portioner hemgjord juice, om man räknar bort råvarukostnaden för min del. Du som har en slow juicer, vad kostar råvarorna? 20 kr för en liter jos? Då är man uppe i en kostnad om 1820 kr för att producera 26 liter jos. Knepigt det där!
Varför ens bry sig?
@partypinglanse är en klok kvinna, som bara tyckte att det var att äta mer grönsaker. Hon har iofs en poäng. Men tittar man på Gracie familjen (googla gracie juice eller kolla på det här klippet så förstår du. Det är mycket mera grönt än vad man klarar av att äta). Och att köra rödbetor, lök, selleri, morot etc ger ju jos i en utsträckning som jag inte skulle äta grönsaker, det är en sak som är säker.
Vi har haft råsaftcentrifug tidigare, men den stog mest i skåpet och samlade damm. Den var högljudd, svår att rengöra och det som kom ut var inte särskilt trevligt att dricka. Dessutom kom det ut väldigt lite vätska
Fråga 1: om du jämför josen från en råsaftcentrifug och från en slowjuicer, är det någon skillnad?
För det verkar som att slowjuicers ger mer jos, och inte den där känslan att man kört grönsaken eller frukten genom ett motoriserat highspeed rivjärn. Eller bara använt en dödsstråle och likvifiderat den…
Fråga två: Har du en slowjuicer och vill låta mig provsmaka?
Vill ju testa hur det blir…
De två slowjuicers jag webbtittat på hitentills är
Har du testat någon av dem, eller finns det endra som är bättre?
många frågor – jag har inte något att jämföra med men jag tycker min philips är snygg och bra för både frukt och grönsaker!