Jag tenderar att låta utbildade och kompetenta människor ta beslut i det som de vigt sitt liv åt.
Jag ifrågasätter inte arkitekten som har ritat bron eller huset
Jag ifrågasätter inte läkaren som säger att mitt ben är brutet eller att blindtarmen behöver tas ut.
Jag ifrågasätter inte bonden som berättar för mig vilken gröda som går bäst i mjäle.
Med ifrågasätta så menar jag att öppet kritisera, leta reda på alternativa fakta och säga, titta på X som gör Y. Varför gör inte du Y? Varför gör vi inte mer än Y?
Jag förstår att många inte kan öppna den förträffliga Facebook-posten från f.d. statsepidemiolog Annika Linde, influensaexpert. Jag har gjort en rant av alltihopa
Förord av Agnes Wold, mars 2020
Vi måste fördröja infektionsspridningen för att klara sjukvården. Om 60% sjuknar och 1% blir svårt sjuka är det 60 000 människor som kan behöva sjukhusvård.
Vi kan inte ta hand om dem på en gång. För många svårt sjuka på en gång är vad som drabbat t.ex. Kina och Italien.
Om det inte vore för den enorma vårdbelastning 60 0000 svårt sjuka, infekterade patienter skulle utgöra borde det bästa att släppa infektionen lös.
Då kan vi nog räkna med får vi en ca 3 veckor toppspridning då skolstängning sker automatiskt, eftersom nästan alla barn sjuknar inom den perioden.
Med en veckas förskjutning kommer de vuxna och skolbarnens småsyskon att ha sin sjukdomstopp, och 3:e veckan kommer de äldre och sköra med mindre sociala kontakter att börja sjukna –och med ett virus som ingen haft blir det ett skräckscenario för vården och för de svårt sjuka som inte kan få vård.
Om ca 60% av befolkningen smittats med ett virus med den smittsamhet som Corona och influensa har får man en flockimmunitet, som gör att spridningen upphör. De som inte smittats skyddas mot smitta av den stora, immuna flocken.
Jag tror att Wuhan i stort sett hann uppnå flockimmunitet genom att majoriteten av den unga befolkningen hade mild sjukdom innan man stängde ner. Viruset hade ju härjat åtminstone sen december.
Om vi skulle kunna uppnå flockimmunitet här, med så lite spridning av infektionen till känsliga riskgrupper som möjligt, så skulle vi i hög grad kunna minska såväl ekonomiska som medicinska konsekvenser av Coronan.
Lite långsam spridning bland skolbarn och deras föräldrar för att successivt bygga upp en flockimmunitet vore alltså inte så dumt!
Våra influensapandemier har ofta inte slagit så hårt mot de äldre i första vändan eftersom de ofta haft liknande virus tidigare och de därmed varit skyddade – och därför att de äldre har färre sociala kontakter, speciellt när nästan alla unga ligger sjuka.
Vid svininfluensan hade vi bara ca 60 rapporterade fall +60år första året – 1/3 av dem dog, och dödligheten var mycket mindre i övriga åldersgrupper.
”Influensa is the old man’s friend” skrev man i början av 1900-talet. Människor som ändå var mot slutet av sin levnad fick en knuff över kanten, och somnade in i den kolsyrenarkos som kommer (efter ett tags lidande) när man inte andas tillräckligt.
Så resonerar vi inte idag. En äldre eller multisjuk som har glädje av sitt liv vill vi kunna rädda.
För att göra det behövs kvalificerad sjukhusvård, och då blir det vårdkaos om vi släpper viruset helt fritt. Men, eftersom vi inte har vaccin skulle jag ändå önska att vi kunde hålla igång en måttlig spridning bland de yngre med flockimmunitet som mål.
Det stora problemet är hur man då skyddar riskgrupperna och vårdpersonal. (Smittdosen, hur mycket virus man får i sig, är också en faktor som avgör hur svårt sjuk man blir.
Därför är vårdpersonalen en riskgrupp, och brist på skyddskläder är ännu ett skäl att hålla spridningen nere).
Vår strategi är att vi äldre som klarar sig själva kan försöka skydda oss genom att ändra vårt sociala beteende. De som behöver vård försöker vi skydda genom besöksförbud och stränga krav på hälsa hos den personal som tar hand om dem- där hjälper ju de nya karantänsreglerna sjuka att stanna hemma.
Vad jag beskrivit är i själva verket vår Folkhälsomyndighets strategi. Jag ser den som den bästa möjliga i ett ganska omöjligt läge!
Avslutningsvis har vi vädereffekten, som ännu är oklar för Corona. Svininfluensan och Spanska sjukan kom till Sverige under sommarmånaderna. De spred sig över hela landet, men först i Oktober tog epidemierna fart på allvar.
I kyla minskar den absoluta luftfuktigheten, och influensavirus skrynklar ihop sig och kan stanna länge svävande i luften.
Det övergår från att ha varit en förhållandevis ineffektiv kontaktsmitta (droppar på 1 m avstånd; hand till näsa-öga) till att bli luftsmitta som kan verka på flera meters avstånd.
Om Corona är likadant kan vi bli ”saved by circumstances”:Vår- och sommarklimatet kommer då att tillåta en lagom långsam spridning med ett hanterbart antal svåra fall.När hösten börjar kommer en ganska stor del av befolkningen att vara immun och spridningen fortfarande uthärdlig.
Ingenting är enkelt och allt är ovisst – och ovisshet är det värsta människor och marknad vet! Låt oss ändå vara positiva och hoppfulla – de allra flesta av oss kommer att klar detta utan fysiska men!”
”Dela gärna, vi behöver mer kunskap”
Agnes Wold är en pålitlig smartskalle. Annika, fd statsepidemiolog är också en smartskalle. På FHM har de gott om smartskallar som jobbar med detta.
Du som inte håller med, berätta gärna varför du inte håller med? Vilket yrkesområde tillhör du där du har tillräcklig kompetens för att uttala dig i frågan?
Om du nu är en sådan smartskalle att du har bättre lösningar än de ovan, varför jobbar du inte redan med detta?
Som avslutning tittar vi på Wuhan och resultatet därifrån
Det här är väl det närmaste facit vi har?
Almost 50,000 coronavirus cases have been reported in Wuhan, with 2,423 deaths.
https://nypost.com/2020/03/11/china-shuts-all-16-temporary-coronavirus-hospitals-in-wuhan
Typ 5% mortalitet. 50 000 smittade i en stad på 11 miljoner.
Tror inte det är jämförbart med Sverige då vi har typ samma befolkningsmängd men spritt på så enormt mycket större yta.
Wuhan: 8494 km2, Sverige 450 295 km2
Dessutom har vi inte samma tradition av generationsboende i Sverige. Dessutom är vi beredda på vad som komma skall.
Här har du en otroligt bra text som förenklat visar hur dessa åtgärder ovan fungerar
Men Danmark stängde ju gränserna?
Ja, det var ett rent politiskt beslut. Alltså inte ett faktabaserat beslut för att skydda befolkningen från CoVid19
Det är inte grundat i någon riskbild som vården uppfattar och det finns inga vetenskapliga svar om vilka konsekvenser det får, säger myndighetens chef SørenBrostrøm vid en presskonferens.
https://www.hbl.fi/artikel/danska-folkhalsomyndigheten-politiskt-beslut-att-stanga-granserna/