Remissvar NV-04496–18 Förslag på att tillåta viss pilbågsjakt i Sverige

Naturvårdsverket har nu gått ut med remiss till berörda instanser om förändringar i jaktföreskrifterna och dessa ersätter de bestämmelser om jaktmedel som idag finns i Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd (NFS 2002:18) om jakt och statens vilt.

Denna artikel fokuserar enbart på just pilbågsjakt då jag fokuserar på de andra ämnena i remissförslaget i andra kanaler.

Så här skriver NVV i remissförslaget NV-04496–18. Där har du även länkar till missivet och till hela remissförslaget:

I förslaget till nya föreskrifter om jaktmedel finns ett förslag om att tillåta jakt med pilbåge i Sverige, en jaktform som är tillåten i bland annat Danmark, USA och på Åland. Detta följer av strategi för svensk viltförvaltning där Naturvårdsverket har sagt att vi ska utveckla möjligheten att använda nya sätt att jaga. Förslaget om bågjakt innebär en begränsad möjlighet att jaga med pilbåge i Sverige som förutsätter att den som jagar både ska ha vanlig jägarexamen och en internationell bågjägarexamen.

Det korta påståendet är att jag som medlem förutsätter och vill att ni stödjer NVVs förslag till att tillåta jakt med pilbåge såsom det föreslås i Konsekvensutredningen punkt 3.6 samt Remissversion av föreskrifter för jaktmedel 6 kap. Pilbåge.

Jag vill att ni svarar mig på mattias.handley at gmail.com (ersätt at med @ och skriv ihop mailadressen) med hur ert remissvar ser ut samt hur ni tar tillvara mina intressen som medlem.

Jag som medlem vill också att ni arbetar för att förändra följande punkt:
6 kap 4§ Tillåtna viltslag
a) I våra grannländer har redan studier genomförts som visar på bågjaktens lämplighet vad gäller större vilt. Det är just därför som dessa länder nu utökar bågjakten att gälla större och mellanstora klövvilt. Vi kan på samma sätt som våra Nordiska grannländer stötta oss på befintligt material och införa jakt på dessa viltslag från start.
b) Bågjakt är särskilt lämplig vid skyddsjakt i tätbebyggt område för till exempel vildsvin varför detta bör inkluderas i tillåtna viltslag. Av samma anledning bör främst kråkfågel men även andra fågelarter såsom fasan inkluderas i tillåtna viltslag.
c) Då hare är föreslaget som tillåtet viltslag bör även kanin ingå i de tillåtna viltslagen.

Detta då förändringar av föreskrifterna tar lång tid och är kostsamma för alla inblandade parter. Då vi redan nu har forskning från Danmark samt studier och statistik från Åland, Finland, Danmark, Usa, Kanada, Bulgarien och Spanien samt att Finland och Danmark utökat det tillåtna viltet just baserat på dessa erfarenheter så bör vi, på samma sätt som flera andra punkter i förslaget, låta detta sätta praxis för de Svenska reglerna avseende pilbåge. Detta gör det dessutom enklare med en likformning av regler för jakt i de Nordiska länderna samt på Åland vilket gör att framtida erfarenheter enkelt kan kvantifieras för framtida beslut.

I remissversion av föreskrifter för jaktmedel 6 kap. Pilbåge står det

Upplysningar
1 § Jakt med pilbåge omfattas av samma begränsningar och regler som annan jakt.

Definition och typer
2 § Pilbågar av typen compound får användas vid jakt. Andra typer av pilbågar är inte tillåtna. Med compoundbåge avses båge konstruerad på ett sådant sätt att dragvikten reduceras vid ankringspunkten. 
Pilbågen ska ge pilen minst 40 joule rörelseenergi (E0). Pilbågen ska vara konstruerad så att den endast kan avlossa en pil i taget. Bågsträngen ska inte kunna förspännas.

3 § För att en pil ska få användas vid jakt, krävs att pilen 
a) har en total vikt som överstiger 25 gram 
b) har en skärande diameter på minst 25 millimeter 
c) har en spets av metall och att 
d) pilspetsen har minst tre skärande blad. Pilspetsen får inte vara försedd med hullingar.

Tillåtna viltslag
4 § Rådjur, räv, bäver, grävling, mårdhund, tvättbjörn, bisam och hare får jagas med pilbåge.

Utbildningskrav 
5 § För att få jaga med pilbåge ska den som jagar ha svensk jägarexamen eller motsvarande samt internationell bågjägarexamen (IBEP). Uppsiktsjakt är inte tillåten.

Tillbehör, eftersök och rapporteringskrav
6 § Om stabilisator används, får denna vara högst 35 cm lång. 
7 § Anordningar som medger samtidig avfyrning av mer än en pil är inte tillåtna. 
8 § Vid eftersök av vilt som skadskjutits vid jakt med pilbåge ska avlivning ske med skjutvapen. Användning av hund vid eftersök är reglerat i 17 § jaktförordningen (1987:905). 
9 § Varje jakttillfälle som innebär att pil avlossas ska rapporteras till Naturvårdsverket på det sätt som myndigheten anger. Rapportering ska ske inom 24 timmar från avslutat jakttillfälle. Rapporten ska innehålla uppgifter om 1. antal avlossade pilar, 2. utfallet av jakten och 3. om eftersök har genomförts samt resultatet av eftersöket.

I konsekvensutredningen skrivs det:

3.6 Pilbåge 
6 kap. 1 § Bestämmelsen innebär att compundbågar tillåts, medan recurve- och långbågar inte får användas vid jakt. Skillnaden mellan den förra och de senare typerna är, i korthet, att compoundbågen medger en väntetid med spänd sträng, utan att skytten blir ansträngd, medan de senare typerna kräver pågående ansträngning att hålla spända. Den förra skapar således bättre förutsättningar för kontrollerad avlossning av pil. Kraven avseende rörelseenergi och konstruktion överensstämmer i huvudsak med motsvarande regler i andra nordiska länder där bågjakt är tillåten.

6 kap. 2 § Kraven på pil som ska få användas vid jakt överensstämmer i huvudsak med motsvarande regler i andra nordiska länder där bågjakt är tillåten.

6 kap. 3 § Naturvårdsverkets bedömning är att Sverige borde avvakta erfarenheterna av Danmarks och Finlands under 2018 genomförda utökning av bågjakt till att även omfatta större och mellanstora hjortdjur, och till dess tillåta bågjakt på de i bestämmelsen tillåtna viltarterna.

6 kap. 4 § I linje med gällande bestämmelser i Danmark och på Åland, anser Naturvårdsverket att för bågjakt ska fordras fullständig svensk jägarexamen eller motsvarande samt internationell bågjägarexamen (IBEP). Vidare anses det inte lämpligt med uppsiktsjakt med pilbåge innan man avlagt de båda examen.

6 kap. 5 § Överensstämmer med motsvarande regler i andra nordiska länder där bågjakt är tillåten.

6 kap. 6 § Överensstämmer med motsvarande regler i andra nordiska länder där bågjakt är tillåten.

6 kap. 7 § Vid jakt med pilbåge gäller samma regler om skyldighet att genomföra eftersök, som vid annan jakt. Vid sådant eftersök ska avlivning av vilt ske med skjutvapen, med iakttagande av gällande bestämmelser för eftersök och skjutvapen. Upplysningsvis hänvisas till jaktförordningens bestämmelse om användning av hund vid eftersök.

6 kap. 8 § I syfte att (åtminstone under en period) kunna samla in uppgifter som kan ligga till grund för en framtida utvärdering av bågjakten, införs ett rapporteringskrav. Rapporteringen ska ske till Naturvårdsverket på av myndigheten fastställt sätt. De uppgifter som ska samlas in vid rapporteringen är antal avlossade pilar, utfallet av jakten, om eftersök har genomförts och hur det avlöpte.

6 kap. 9 § För undvikande av misstag införs en bestämmelse med upplysning om att bågjakt omfattas av samma regler som omger jakt i övrigt, med två exempel — vilka inte ska betraktas som uttömmande

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *