Löparappar – appar som hjälper dig komma igång eller bli bättre på att springa

Här är ett urval av appar som kan hjälpa dig att bli bättre som löpare. Oavsett om du vill komma igång, om du vill bli snabbare på 5 eller 10 kilometer eller om du vill klättra från en platå till en annan så finns det självklart appar för det 🙂

Egentligen är det inte så svårt att bli bättre på löpning. Lägg 8 veckor, kör tre pass i veckan. Ett pass skall vara långt och lugnt. Ett skall vara hårt och kort. Öka progressivt så att passen blir längre och de sista två passen innan sluttestet skall vara lugna. Sedan är det bara att springa sluttestet, oavsett om det är 5k, under 6 min/km på 10 km eller varför inte en halvmara?

Eller så gör du det lättare för dig. Och låter någon annan tänka åt dig och bara följer instruktionerna som du får. Det finns en hel del webbtjänster för detta med, välj det som passar dig. Här är ett urval med appar utöver de vanliga såsom runkeeper, endomondo och sports tracker.

5K forever är till för dig som vill bli bättre på just 5 kilometer, dvs att kunna springa 5 kilometer i ett sträck och göra det några gånger i veckan. Appen kör ett 8 veckorsprogram med tre löppass i veckan. En manlig röst guidar och appen visar på ett pedagogiskt sätt hur länge du sprungit totalt under passet, vad nästa block är och även hur långt det är kvar på passet.

Det fungerar utmärkt att spela musik (apples inbyggda musikspelare i appen) och vill du hellre köra spotify eller podcasts så fungerar det med.

Ett minus är att appen inte ger feedback under tiden du springer. Då får alltså inte reda på hur långt du kommit i blocket, hur långt det är kvar etc. Du får inte heller förvarning inför nästa block, utan missar du instruktionen så måste du titta på telefonen för att se vad som skulle utföras.

Gipis verkar vara den schweiziska armekniven för dig som vill komma upp i en viss distans. Du väljer om du vill springa 3, 5, 10, 21 eller 42 kilometer. Baserat på din nuvarande nivå på längd och hastighet så bygger den ett program, och du får välja vilka dagar du vill träna. Har du ett datum då du skall tävla bygger appen upp programmet utifrån det. Baserat på mina data så säger appen att den 10 augusti så kommer jag springa 10 km på 1:03:51. Där kan jag finslipa programmet till easier eller harder. Väljer jag harder så får jag då en sluttid på 0:59:21 den 10 augusti.

Appen känns väldigt genomtänkt och ger ett kompetent intryck. Fokuset ligger på pace och efter varje pass kan du markera om det var för lätt eller för hårt. Appen har ingen inbyggd musikspelare men du kan köra den spelaren du vill i bakgrunden.

Nackdelen (?) med Gipis är att du faktiskt måste vara ute och springa. Gipis mäter pace via gpsen i telefonen. Inget för dig som nöter löpband alltså.

Run a 10k! Är precis vad det låter som. Ett åttaveckorsprogram som tar dig till 10km. Det är en fortsättning för dig som kommit upp i 5k och vill utvecklas vidare. Det är ett tioveckorsprogram med tre pass i veckan på i snitt 30 minuter. Appen ger badges för att locka dig att fortsätta träna, och du har bra hjälp/inspirationstexter.

Från den inbyggda musikspelaren så kan du välja det som förväntas i musikväg, men även ljudböcker och podcasts. Köra musikappar i bakgrunden fungerar utmärkt. Rösten i appen är en typisk peppig amerikansk kvinna. Inte heller här får man statusrapporter i lurarna under passet, utan man måste titta på telefonen. Statusskärmen ger däremot en hel del information, även när man låst telefonen.

Instruktionerna är inte så tydliga, så det är lätt att missa vad man skulle göra tyvärr.

10k free är från samma tillverkare som gör C25k. Den förkortningen står för Couch to 5k vilket är ett välkänt program för att komma från soffan till 5 kilometer i löpspåret. Det här är deras ”ta dig från soffan till 10 km i löpspåret” app. Jag provade deras C25K förut, men kom aldrig igenom programmet. Varför kom jag ihåg när jag startade upp 10k free med. Appen sänker inte alltid andra ljud när den ger instruktioner, vilket gör att du måste ställa in löpappvolymen på ett sätt, och ljudappen på ett annat. Det gjorde att jag tillslut tröttnade på att fippla med volymknapparna.

Annars är appen snygg och ger bra översikt. Vill du spela musik inifrån appen går det utmärkt, och annars fungerar till exempel spotify eller podcasts utmärkt (förutom det där med volymen då). Gratisversionen av appen är reklamfinansierad och vill du bli av med det är det bara att köpa Pro varianten.

10k free skiljer sig från de andra, då det är ett 10 veckorsprogram. Enligt texten i appstore så skall det gå att hoppa över de första veckorna för att slippa soffa till 5 km delen om du redan kan springa 5 km, men jag hittar inget om var man hoppar in om man redan kan springa 5k.

En annan nackdel med 10k free är att instruktionerna är i form av miles eller minuter. Till exempel ser det ut så här: Brisk 5 min warmup walk, then jog for 2.75 miles (or 28 minutes). Det stör tycker jag.

Det går för övrigt att ”spola” framåt eller bakåt i ett block under passet vilket är användbart ibland.

Runmeter är inte en app som säger åt dig hur du skall springa. Den loggar däremot allt intressant och ger dig stats och jämförelser på precis allting. Vill du få ut det mesta av runmeter så kommer du vilja köpa Elite programmet. Det ger dig tillgång till allt från pulsdata till röstcoacher. Appen har också träningsupplägg för 5, 10, 21, 42 km. Jag har inte testat programmen eftersom de ligger i Elitprogrammet. Däremot kan man se första veckan, och det verkar inte vara lika sofistikerade träningsprogram som i de andra apparna.

Nackdelen med runtastic är att den kostar för att kunna dra nytta av den. 38 kr per år är vad de vill ha. Jag tycker att en bra app definitivt är värd att betala för, men jag gillar inte att den kostar mer än de flesta andra, och det dessutom per år. Stor nackdel!

Zombies 5K är ett 8 veckorsprogram som tar dig från noll till 5 km i löpspåret. Det är faktiskt min favorit då Doc (en av figurerna i handligen) är väldigt pedagogisk och ger dig feedback under passet i stil med (that was two minutes, great job!) och (last minute now, go for it). Jag gillar det, och för mig blir det enklare att följa passet med den typen av feedback. Det är väldigt lite zombies så om du är mörkrädd eller tycker att det verkar otäckt så behöver du inte oroa dig.

Vill du börja springa och komma upp i 5 kilometer så är Zombies 5k den jag rekommenderar! Med det sagt så finns det några nackdelar med appen. Den största är att du måste använda den inbyggda musikspelaren om du vill ha musik i öronen när du springer. Inbland fungerar det med spotify eller annan musikspelre, men ofta slutar det med att ljudet från appen tystnar. En annan nackdel är att man inte kan se i appen vad nästa träningsblock är när man väl börjat med passet, men det kvittar för de talade instruktionerna är så pass bra och det är väldigt svårt att missa vad som skall göras.

När jag ändå är inne på zombiespåret så tar jag med Zombies, run! som kommer från samma utvecklare. Se det som interaktiv radioteater med cool handling. Storyn är bra och man blir väldigt inspirerad till intervallträning när man blir jagad av zombies – tro mig! Ibland så kommer jakterna precis när man är som tröttast vid krönet på en uppförsbacke. Då är det bara att suga i för att slippa bli av med det som du samlat på dig under rundan. Zombies, run! har betydligt mer än det jag skrivit om här så installera den och bli underhållen på ditt pass.

Appen kostar pengar, men tro mig den är värd det.

Det jag sknar nu är en ghost race app. Jag vet tt de finns, men jag har bara hittat dem i amerikanska appstore. Det jag pratar om är att kunna tävla mot mig själv på en viss runda. Och att under rundan kontinuerligt få höra hur jag ligger till mot mig själv (fast på en annan runda då).

Känner du till någon sådan app? Jag vill kunna döpa en runda till till exempel ”gula hanveden” och sedan plocka upp den när jag känner för att tävla mot mig själv. Gör jag bättre totaltid så är det den rundan som sparas till nästa gång.

Hilfe bitte?

För övrigt så kör jag just nu Zombies, Run! För underhållning under löppasset och Gipis för att hålla sikte på målet. Och Sports Tracker för att logga sträcka, pace och puls. Salig blandning blir det ;kr

2 thoughts on “Löparappar – appar som hjälper dig komma igång eller bli bättre på att springa

  1. E-L

    Hej finns det inte någon som är UTAN prat/rösten. Som vibration istället som markerar på hur vi ska springa hårt/mjuk. Eller hur långt.

    1. Hej.
      Vet att det finns tabata appar som markerar med vibration när det är dags att ändra tempo. Det kan du ju använda. Annars är det svårt.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *