I dagens lördagsintervju så är det rikspolischefen Anders Thornberg som pratar med Ekot.
Intervjun är intressant i perspektivet hur mycket Polisen gör som inte har någon koppling till utbildningen, till uppgiften eller bara är av rent administrativa uppgifter.
Polisens förmåga att klara upp brott har försämrats under flera år. I dag leder bara tretton procent av alla polisanmälningar till någon form av rättsligt efterspel.
Det är ju egentligen inte så konstigt. Sveriges befolkning växer. Antalet poliser minskar. Klimatet i samhället hårdnar. Då är det katter och hundar som skall tas omhand. Det är berusade som skall låsas in i fyllecell. Det är licensansökningar som skall hanteras och brev som skall postas.
Tänk om polisen fick fokusera på sin kärnverksamhet, det vill säga lösa brott, istället för att lägga tid på ärenden som inte kräver polisiär utbildning, rättigheter eller ens att det är en polis som utför uppgiften.
Vi tar hand om bortsprungna katter och hundar. Vi tar hand om 60 000 människor som är berusade varje år, och som inte kan ta hand om sig själva, och låser in dem i en poliscell. De har inte begått något brott över huvud taget, säger rikspolischefen Anders Thornberg.
Polisen är en myndighet som skall bekämpa brott egentligen. Borde inte Polisen slippa licensadministration, taxiverksamhet, kontrollera byggarbetsplatser, söka i databaser eller att vara djurskötare?