Köp inte ett första hjälpen kit – skaffa kunskap istället

Fundera själv på hur du med dinIFAK kan undvika att bli zombieinfekterad

Många köper ett första hjälpen kit och lägger det på lämpligt ställe. Det är bland det sämsta du kan göra. Det ger dig nämligen falsk säkerhet och troligen kommer du orsaka mer skada än nytta när du försöker hjälpa till.

Kunskap att ta hand om skadade

Jag har hållit akutsjukvårdskurser för expeditioner och friluftsmänniskor. Det är intressant att så många tror sig kunna hantera en situation med blod, sår och chockade människor. Tro mig, nästan ingen kan det – om personen inte fått testa på det tidigare. HAndlingsförlamning, felprioriteringar och direkt skadliga insatser är det jag ser oftast. Förutom total panik och folk som blockerar andra från att göra en insats means de själva inte får något gjort.

Börja därför med kunskap. En kurs är det bästa, då du kommer få praktisk erfarenhet. Om du inte har möjlighet till det är det bättre att ha läst MSBs skrift Prehospitalt akut omhändertagande än att inte ha läst någonting.

Med kunskap kan du också göra en riskanalys för vad som troligen kommer uppstå och hur du skall kunna hjälpa till. Det viktigaste i sammanhanget är att ta hand om dig själv. Om du blir skadad, vem vill du skall hjälpa dig då? Vem har kunskap nog att hjälpa dig? Se till att du i din IFAK har material som du kan använda på dig själv. Då menar jag alltså att du skall kunna ta hand om dina skador när du är skadad.

Med kunskap i bagaget kan du köpa ett första förbandskit som passar dina behov

Jag brukar rekommendera kursdeltagare att ha tre kit. IFAK för dig själv. Tröstpåsen för småsår, skavsår, ont i huvudet etc. Förbandskittet för att ta hand om skadade i fält.

Min IFAK innehåller plasthandskar, tourniquet, sax, cyanoakrylat, sårskölj och lite andra småsaker.

Förstaförbandskit kostar extremt lite i förhållande till det de kan göra. Köp ett extra när du handlar. Märk detta som inaktivt kit och lägg det på en hylla någonstans. Läs mer nedan om varför.

Det första du skall göra när du köpt ditt förbandskit

Direkt när du kommer hem skall du rensa en stor yta. Öppna upp kittet och lyft ut allt i kittet. Gå igenom varje pryl. Är förpackningen skadad skall du omedelbart returnera allt! Finns det innehållsförteckning så kollar du att den matchar det faktiska innehållet. Reklamera direkt om det inte gör det. Nu när allt innehåll ligger på bordet, är allt sorterat på ett sätt som passar dig och hur du vill arbeta? Fixa till det annars.

Du kommer upptäcka att du vill komplettera kittet. Skriv en inköpslista medans du har alla prylar ute. Komplettera direkt efter det att du slutfört genomgången av materialet.

Det kommer finnas saker i kittet som du inte kan använda eller som du inte förstår nyttan av. Lyft ur dessa och när du lärt dig hur de skall användas så lägger du tillbaka dem igen. En olycksplats är en kaotisk plats och det sista du vill ha är saker du inte kan eller inte förstår. Det ökar antalet val och kommer göra dig mer stressad när du skall hjälpa skadade.

Plocka ihop allt och lägg kittet på ett lättåtkomligt ställe.

Det du aldrig någonsin över huvud taget får göra – Jag skall bara…

Det här är viktigt. Jag har stängt av folk från sjukvårdsteam, jag har hängt ut personer på övningar genom att sätta upp scenarios de inte klarar. Jag har skällt ut mina barn. Varför?

Jag skall bara… Så är någon där och nallar i första förbandskittet

Totalt förbjudet och faktiskt livsfarligt. Ett ”jag skall bara” följs ofta av akut minnesförlust alternativt sinnesförvirring. Att jag skall bara innebär att det inventerade och genomgångna kittet inte längre är komplett. När du står inför en skadad person och materialet du behöver är borta kommer du förstå mig.

Behöver du något för ett ”skall bara” så ta det från tröstpåsen. Finns det inte där så ta från ett inaktivt första förbandskit. Vid ditt inaktiva förstaförbandskit skall du ha en inköpslista. När du tar något från det inaktiva kittet (eller lagret) så skriver du upp det på inköpslistan och kompletterar vid månadens slut.

Det här ger dig kunskap och bra rutiner. Du vet vad som finns i ditt kit och du kan hantera innehållet.