Jag ville ta med processen då det är en konserveringsmetod som inte förändrar smak eller textur. När det skall ätas behövs det bara en tillsats av vatten för att göra det ätbart. Det går till och med att använda kallt vatten om du inte vill röja din position.
Frystorkning är det ybercoola sättet att långtidslagra mat. Men tyvärr inget för en steam-punk livsstil efter apokalypsen. Det kräver stora mängder el att skapa ett superkallt utrymme som vacuumsätts och där sedan livsmedlet tinas till rätt temperatur så att vattnet förångas och kan sugas ut. Men frystorkning är intressant nog för att få en egen del.
Förutom att processen drar mycket el så har den en nackdel till. En maskin för hobbybruk kastar ca 30 000 kr. Så för en ensam prepper är det vansinne att investera i men för en grupp kan det vara vettigt – framför allt innan krisen kommer.
Frystorkning för amatörer
Det enklaste sättet är att köpa en frystork. Det finns frystorkar för laboratoriebruk, men de landar på 100 000tals kronor och det är helt enkelt för ovärt. I dagsläget har jag provat Harvest Right och det verkar vara den mest använda i prepperskretsar. Förutom frystorken behöver du en vacuumpackare, mylarpåsar och syreabsorbanter.
Canadian Prepper har en bra video i ämnet
City Prepping har självfallet en Harvest Right med. Dessutom en bra video om processen
Gör det själv frystorkning
Det svåra är att hitta sweet spot mellan rätt undertryck, rätt kyla och när vätskan går från fryst form till gasform – utan att anta flytande form.
Att kyla ner det som skall frystorkas under tillräckligt lång tid verkar också vara en utmaning. Speciellt efter SHTF