Kan du skillnaden på dyrt, kostsamt, prisvärt och billigt?

Skillnaden på dyrt, kostsamt, prisvärt och billigt och variabeln KPA (CPU). Egentligen är det en privatekonomisk utbildning i miniatyr och du får den alldeles gratis 🙂

Skillnaderna på detta är svårt för de flesta och få kan faktisk skillnaderna på dem. Ofta kan man höra någon säga ”oj, det var dyrt” när de egentligen menade ”det kostade mer än vad jag tänkte mig” eller ”vad billigt!” när de faktiskt borde ha sagt ”det var prisvärt”. Ett sidospår är skillnaden mellan ”du sparar 100 kr” och ”du tjänar 100 kr” samt vad som är en kostnad och vad som är en investering. Men det är ett annat inlägg.

cash

Det här är riktigt svårt för de flesta. Tänk såhär:

Dyrt

Dyrt är något du köper utan att veta hur du använder det, något du inte övar på att använda eller som inte har ett livskritiskt syfte. Undvik dessa.
Liknelsen med gymkort är bra, de flesta kan relatera till det. Köper du ett gymkort men använder det någon gång per år är det dyrt.

Kostsamt

En sak som kan vara livskritiskt kan innebära att du behöver bra utrustning. Det kommer kosta dig, så det blir kostsamt. Ju färre användningsområden något har desto kostsammare blir det. Ju färre användningar desto närmare dyrt hamnar du.
Om du har ett gymkort som gör att du kan komma åt alla träningsanläggningar i Sverige men mest tränar på anläggningar i Stockholm så är det kostsamt.

Prisvärt

Prisvärt är sådant som du använder ofta, som du har hittat ett lågt pris på eller som används sällan men har många användningsområden.
Det här är gymkortet som du fick rabatt på för att du bara kan använda det på ett enda gym (du tränar ju ändå bara på ett ställe).

Billigt

Det kan vara svårt att hitta ”billiga” saker. Ofta så är det lätt att trilla dit på kvalitetsbrister eller tillgänglighet. En billig snöskyffel som inte håller för att skyffla snö trillar ju snabbt från billigtkategorin till dyrt. Men ofta är det bra att börja billigt! Kvalitet kostar, och varumärken kostar. Att manövrera den djungeln är svårt utan erfarenhet och erfarenheten kan du få just av att använda ”billiga” saker som då visar dig om det har det multi use du förväntade dig, om du har behovet och hur pass kritiskt det är i din utrustning.
Här har vi ”prova på” aktiviteter hos gym där du kan testa deras utbud, deras anläggningar och hur tillgängligheten fungerar till maskiner, vikter klasser etc.

KPA (CPU)

KPA (Kostnad Per Användning) eller CPU (Cost Per Usage) är ett bra mått för många prylar. Mitt jaktställ köpte jag nytt förra hösten. Det var i princip de enda ytterplaggen jag använde under 9 månader och har sällan varit så nöjd. Inköpskostnaden var hög. Det hamnade i kategorin kostsamt men KPAn gjorde det prisvärt, troligen till och med billigt.

En annan KPA som inte är lika bra är min längdskidåkningsutrustning. Jag valde ett prisvärt kit men de senaste tre åren har jag använt det ungefär 9 ggr vilket gör att KPAn blir horribel. Det gör också att det prisvärda kittet inte är prisvärt, utan dyrt.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *