Sturemyrs debattartikel (du kan klicka på länken, den ger inte extra länkkraft till hennes felaktigheter) om lodjur består av så många fel att det är svårt att reda ut vad som är okunskap och vad som är medvetna fel. Här bemöter jag de värsta grodorna och överdrifterna samt visar på varför ungdjur skjuts före en fertil hona, varför lockjakt inte är ett jaktsätt som används och att jakten sker för att trygga artens fortlevnad. Dessutom försöker Sturemyr blanda in trofejakt i “Afrika” vilket är så fel så det är inte ens fel.
Ungefär vid den här tiden varje år skrivs det felaktigheter på insändarplats. Förra året talades det om ett fullskaligt krig i våra skogar och nu spetsas påståendet med att det skulle pågå en troféjakt i Sverige. Det är svårt att bemöta en text som innehåller så mycket felaktigheter men jag vill bemöta de värsta felen i alla fall.
Skribenten drar stora paralleller till trofejakten i “Afrika” vilket är både okunnigt och grovt generaliserande. Afrika är en gigantisk kontinent! I vissa av länderna i Afrika är jakt förbjuden. Där är viltlivet på katastrofal nivå, tjuvjakten blomstrar och lokalt så är vissa djurarter till och med utrotade om vi tittar på Kenya eller Botswana som exempel. I andra länder pågår viltvården för fullt och pengarna som jakten drar in leder till ett blomstrande djurliv [1] (till exempel är Sydafrika hem för 90% av världens noshörningar, trots att jakt är tillåten på dem) istället för att de privata markägarna skall använda marken till annat.
Det är alltså detta upprätthållande av djurstammarna som skribenten tar som ett hemskt exempel för det som händer i “Afrika”.
Skribenten tror sig se en liknelse då utländska jägare deltar i licensjakten på lodjur. Eftersom det finns ett handelsundantag inom EU (med rätt tillstånd) så kan djurskinn i vissa fall få säljas inom EU. Varför skribenten drar ihop detta och hävdar att det pågår trofejakt på lodjur är oförståeligt och igen väldigt okunnigt. Den som vill kan granska mängden skjutna lodjur via Länsstyrelsens rapporter och avskjutningsdata på viltdata. Hade skribenten jämfört dessa siffror med mängden sålda lodjursfällar inom EU så hade hon sett att den handeln är obefintlig.
Utöver detta så är licensjakten beslutad av Sveriges regering, [2] granskad av Naturvårdsverket och Länsstyrelsen. Det finns fyra premisser som måste gälla för att licensjakt på lodjur skall få genomföras. Den sista är denna
Licensjakt får aldrig ske så att antalet föryngringar i ett län eller ett förvaltningsområde understiger den miniminivån som Naturvårdsverket fastställt för länet och förvaltningsområdet
Jakten skall alltså ske i enlighet med rovdjursförvaltningen (som Sturemyr bevisligen inte är insatt i), den skall inte orsaka för få föryngringar. Trots detta så ställer sig skribenten kritisk till att det “utrotningshotade” lodjuret jagas. Viltförvaltningen ser till att vi behåller friska och starka djur, samt att det finns tillräckligt med byte för lodjuren så att de slipper plågas av svält, kyla och bristsjukdomar. Viltförvaltningen säkrar en frisk djurstam som överlever och inte dör plågsamt.
Sturemyr snurrar in sig i felaktiga argumentskedjor och påstår att jakt under brunsttiden inte är tillåtet enligt artskyddsdirektivet. Faktum är att det inte är tillåtet att jaga lodjur. Förutom då länsstyrelsen genom delegerandet från Naturvårdsverket tillåter skydds eller licensjakt. Så det är tillåtet trots att Sturemyr inte förstår juridiken.
Sedan ger sig Sturemyr på hur jägarna färdas till jakten och på något sätt så är gps en jaktmetod. Fakta är att den som jagar får enligt Länsstyrelsens beslut använda motordrivet fordon för att leta efter spår efter lodjur. Det är vägar och skoterleder som återfinns på lantmäteriets kartor som får användas. Att leta efter spår efter ett djur som rör sig över kvadratmil stora områden per dag är inte det enklaste.
Efter detta blir det tydligt att Sturemyr inte kan något om jakt. Lokatten är ett skyggt kattdjur med extremt välutvecklad syn, hörsel och luktsinne. Lodjur jagas genom att spåra dem, inte genom att locka dem. Vilka dessa högteknologiska vapen som används är för mig oklart, men ett kulvapen i klass 1 eller två, eller hagelgevär får användas. Dessa är uppfinningar från 1800 talet och ungefär lika avancerade som en båtmotor. Vad som är högteknologiskt i detta går hon inte in på.
“Lodjursungarna” klarar sig själv från de är 7–9 månader gamla. De föds i slutet av maj- början av juni. De är alltså ca 8 månader nu när jakten inleds. Att skjuta ungdjur före en fertil och fortplantade hona är inte bara det etiskt rätta, det är också det bästa sättet att se till att starka, friska och fertila djur lever vidare. En hona vars ena ungdjur blir skjutet producerar fler lodjur. Om honan skjuts blir det inga fler djur. Därför är det etiskt bättre att skjuta ungdjur då återväxten är tryggad. Det här kan jägare, men Sturemyr verka sakna insikt i det
På det stora hela består insändaren av mer fel än sanningar. Vad som däremot är sant är att i Jaktlagen [3] så stipuleras det att markägaren skall vårda viltet, och i viltvården ingår jakt.
Det är alltså ett lagstadgat krav som Regeringen tagit beslut om, som naturvårdsverket stöder, som Länsstyrelsen tilldelar. Markägaren är enligt lag skyldig att vårda viltet vilket även innebär jakt. De som jagar är bland de mest skötsamma i samhället eftersom de har utbildning samt är extra kontrollerade av polisen [4]. De skall dessutom registrera sig för jakt och minst varannan timme kontrollera att det finns kvot kvar att jaga. Varje fällt djur skall dokumenteras minutiöst.
Det är alltså detta extremt kontrollerade jaktsätt som Sturemyr vill begränsa av någon anledning.
Publicerad i DN
Mitt svar publicerades av DN debatt. Här är länken om varför jakt på lodjur är viktigt och etiskt rätt. Jag framför inget nytt utan bemöter snarare Sturemyrs felaktiga argument.
Källor
Jaktlagen [3]
Jakt på Lodjur [2]
Hur jakt i Sydafrika kontra Kenya och Botswana påverkar djurlivet [1]
https://medium.com/@Jakt.Nyborjaren/jaktturism-ett-etiskt-dilemma-eller-effektiv-viltv%C3%A5rd-d03a05642cc4https://medium.com/@Jakt.Nyborjaren/jaktturism-ett-etiskt-dilemma-eller-effektiv-viltv%C3%A5rd-d03a05642cc4
[4] För att kunna skaffa vapenlicens krävs att du genomfört utbildning för jägarexamen, klarat teoretisk examen, klarat provet för säker vapenhantering samt klarat uppskjutning på den vapenklass du söker licens för. Den som söker vapenlicens kontrolleras extra noga av polis och får inte begå ens “simpla” förseelser som fortkörningar då vapenlicenserna kan dras in för något så enkelt. Läkare har också anmälningsskyldighet om en vapenlicensinnehavare anses olämplig medicinskt att inneha vapen.