I del 1 skrev jag generellt om radiokommunikation på 69 Mhz och kort om utbudet för att inspirera om den formen av radiokommunikation. Fokuset är ju (med tanke på sitens fokus) sätt att kunna kommunicera när betalkortet inte fungerar längre, när strömmen har gått och mobiltelefonen inte ens får upptagetton. Men med det sagt så är det viktigt att du nu, innan krisen är ett faktum, lär dig hur kommunikationen fungerar, vilka lagar du behöver förhålla dig till och framförallt öva!
En oerhört viktig sak vad gäller all form av radiokommunikation är antennen. Du kan ha vilken radio du vill, men utan bra antenn så är den inte värd något alls. Då kan du lika gärna köra röksignaler. I korthet så är radion mer eller värdelös om du inte har en bra antenn.
Antennens viktighet
Det här är grovt förenklat, och det finns universitetskurser i det. Du kan spendera en livstid på att lära dig allt om ämnet, så jag ger dig bara de grundläggande begreppen som jag har använt för att fräscha upp mina ena kunskaper. Dessutom använder jag inte facktekniskt korrekta uttryck men det är mest för att jag vill att inlägget skall vara förståeligt på Svenska. Läs en bok om radiokommunikation om du vill fördjupa dig. Förslagsvis så lånar du den på biblioteket.
Se antennen som en håv, eller ett durkslag kanske. Har du ett durkslag som är för litet när du häller av riset så kommer riset rinna över. Har det för stora hål så slinker riset igenom hålen. Har du ett gigantiskt durkslag som inte får plats i diskhon så kan du inte hälla av riset alls. Antennen behöver ”passa” den frekvensen du skall använda, så att inga riskorn slipper igenom, så att riset inte väller över också att… Ja, liknelsen kanske gör det förståeligt?
Storleken räknas
Utan att gå in för mycket på sinusvågor, frekvenser, bärvåg och annat radioväsentligt så är det en sak du behöver förstå, och det är våglängd. Antennutformningen bygger på våglängden. Vad är då våglängd? Tips, det har inget med surfning att göra
Frekvensen beskriver radiovågornas svängningar per sekund. 1 hertz (Uppkallad efter en cool Tysk vetenskapsman) är då en våg som startar, går upp till sin högsta punkt, avtar i samma hastighet tills den ökade i tills den når sin lägsta punkt där den vänder och sedan går upp igen tills den kommer till samma nivå där den startade.
Se bilden här till höger, det går upp, det går ner och det går upp igen. En sådan svängning, eller cykel, är en komplett svängning – hertz. 1 Hz är en svängning per sekund. 1000 Hz, eller 1 kHz är 1000 svängningar per sekund. 1 000 000, eller 1 MHz, är en miljon svängningar per sekund. 69 MHz är alltså 69 miljoner svängningar per sekund. Man kan säga att det svänger rejält 🙂
Men det här är viktig information, baserat på frekvensen (antalet svängningar per sekund) så kan vi ta reda på hur lång antennen behöver vara, eller ja – hur lång antennens spröt som fångar upp radiovågorna behöver vara.
Eftersom man vill uppnå max spänning i dipolantennens ändar är den perfekta antennen vara en halv våglängd och beräknas enligt nedanstående exempel.
300 / 69.1 = 4.34 meter, vilket är en hel våglängd för frekvensen 69.1 Mhz.
4.34 / 2 = 2.17 meter vilket är en halv våglängd för frekvensen 69.1 Mhz.
För att finslipa antennen till maximal verkningsgrad multiplicerar vi vår halva våglängd med 0.95 vilket gör att antennens längd blir 2.06 meter.
Nu är det ju lite opraktiskt att släpa runt på en antenn som är 2.06 meter lång men radiovågor är logiska och konsekventa. Därför går det att dela en halvvågsantenn till en kvartsvågsantenn, under förutsättning att du har en motvikt. Det kan exempelvis vara plåten i en bil. En fungerande antenn monterad på en ”motvikt” ska alltså vara en kvarts våglängd lång. I exemplet ovan betyder det att din bilantenn för 69 Mhz bandet ska vara hälften av 2.06 = 1.3 meter lång. Tack och lov är radiovågor logiska och konsekventa. Därför går det att dela en radiovåg, dvs halvvåg. Och det går att dela den, så att du får en kvartsvåg. Så länge antennen passar någon av dessa delar av en våglängd så fungerar den ungefär lika bra som en helvågsantenn. Det här är bra för det gör att vi kan välja en tillräckligt lång antenn för att passa våglängden så bra som möjligt men samtidigt ha den smidig. Den typen av antenn som vi kommer använda (som är mest steam punk och mycket preppermässigt) är dipol antennen. Di = två antennspröt. Den är lätt att göra och du kan lätt hitta delar till den. Dessutom är den inte lika känslig att stämma av men det är överkurs.
Med den här informationen kan vi börja räkna. Radiovågorna rör sig nämligen väldigt snabbt, faktiskt lika snabbt som ljuset. Googla om du inte tror mig. Sedan har kloka människor studerat radiovågor i hundratals år så vi vet också att vi behöver en konstant (fråga inte varför, acceptera det bara) för att komplettera ”formeln”. Det finns nämligen en formel för att räkna ut antennspröten. Jag väljer att skriva antennens längd från och med nu även om jag vet att vissa konessörer kommer vrida sig i sina gravar nu.
Formeln för att räkna ut antennens längd är: [300 / frekvens * 0,95] = Antennens längd i meter
Här blir vissa jätteupprörda, för formeln är förenklad. Egentligen räknar vi med en himlans massa nollor (000 000 för att vara exakt) men nollor går att stryka när vi vet vad vi gör. Till exempel, 69 MHz är en förkortning som ser ut så här 69 Mega Hertz (därav det store M:et och det stora H:et). Mega betyder miljon så om du säger det utan förkortningar så blir det 69 miljoner Hertz, 69 000 000 Hz. Ljuset och radiovågorna är snabba rackare och håller samma hastighet nämligen 300 000 000 m/s. Så med 69 000 000 och 300 000 000 kan vi stryka massa nollor och har då kvar 69 och 300 så formeln ovan fungerar.
300 är radiovågornas hastighet. Frekvens är (för enkelhetens skull) 69. 0,95 är en konstant. Vilket då gör att en antenn för 69 MHz blir 300 / 69 / * 0,95 = 4,1304347826086 meter. Decimalerna räknas för ju noggrannare du räknar desto bättre passar din antenn mot våglängden.
I en optimal värld så skulle vi ju då ha en antenn per frekvens vi vill använda. De licensfria 69 MHz kanalerna har följande frekvens:
Kanal 1 69,0125 MHz
Kanal 2 69,0375 MHz
Kanal 3 69,0625 MHz
Kanal 4 69,0875 MHz
Kanal 5 69,1125 MHz
Kanal 6 69,1375 MHz
Kanal 7 69,1625 MHz
Kanal 8 69,1875 MHz
Kanal 9 69,60625 MHz
Kanal 10 69,63125 MHz
Kanal 11 69,65625 MHz
Kanal 12 69,68125 MHz
Kanal 13 69,70625 MHz
Kanal 14 69,61875 MHz
Kanal 15 69,64375 MHz
Kanal 15 69,64375 MHz
Kanal 16 69,66875 MHz
Kanal 17 69,69375 MHz
Kanal 18 69,71875 MHz
För att vara ärlig, det är skitjobbigt att släpa med sig 16 olika antenner, speciellt när världen gått under och du behöver kunan kommunicera inan zombisarna får tag på dig. Här tar vi en frekvens som ligger i mitten så blir det tillräckligt bra på alla frekvenser. Ett varningens ord här är att ju mindre decimaler du räknar med desto mindre exakt blir det. Med kortare antenn, kvartsvåg eller mindre än så, så blir det superviktigt att ha alla decimaler på rätt ställe.
En smidig antenn på 69 MHz är en halvvågsdipol. Den blir liten nog för att vara hanterbar, medans den är stor nog för att ge bra mottagning. Halvvåg betyder då att vi matchar antennens längd mot halva våglängden. 300 / 69 *0,95 / 2 = 2,065217 meter. Eftersom det är en dipol så skall vi ha två spröt så varje spröt blir 300 / 69 * 0,95 / 2 = 1,03260 meter per ”antennspröt”.
Bygg din egen antenn för 69 MHz
Du ser på ritningen. Tanken är att kunna kasta upp ena änden i ett högt träd och sedan spänna upp den horisontellt. Ju högre en antenn sitter, desto bättre (förenklat igen)i ett träd. Eftersom antenner är känsliga så har vi ett kastsnöre (lina till träd) som är kopplad till en isolator (trä eller plast funkar bra, det skall inte leda ström). Därifrån kommer ena antennsprötet, gjort av 1-2 mm koppartråd. som går till kopplingsboxen. Kopplingsboxen skall inte heller den leda ström så plast eller trä fungerar bra här med. Kopplingsboxen består också av en ”sockerbit” (kopplingsplint är den korrekta benämningen) som du kopplar in spröten till. På andra sidan tar du en 75 Ohms antennkabel som du skalar av isoleringen på. Skärmen (strumpan av metall som är innanför yttre isoleringen) kopplar du (mao skruvar fast) till ena sidan av plinten och den lilla sladden längst in i kabeln kopplar du till andra sidan av plinten.
Det knepigaste i detta är att ansluta kabeln till radion. Det kräver en PL259 kontakt om du vill ha bästa funktion. Det går självklart lika bra att skala kabeln på samma sätt i andra änden och bara trycka in mittenkabeln i mitten på antennuttaget på radion och vira skärmen runt den gängade delen på antennkontakten på radion. Det kommer fungera, men det kommer glappa och är långt från optimalt. Det är en honkontakt i radion och du behöver således en hankontakt på din antennkabel. Det kallas för hane just för att det sticker ut en pick pigg från mitten på hankontakten. Du fattar säkert.
Nu är det bara att tuta och köra. Så länge du håller dig till lagar, regler och radioetikett!
Andra alternativ
Slim Jim Antenn
Likt public service så vill jag informera om att det finns massor med alternativ och att religionen är stark vad gäller vilken antenn som är bäst. För mig består denna antenn av delar som är lätta och hitta och lätta att plocka ihop. Bengt på Sempe håller på med ett intressant koncept om han döpt till R-BOB vilket jag tycker är lysande (strålande hade väl varit bättre i radiokretsar). Till sin R-BOB har han valt att göra en antenn av typen Slim Jim vilket också är populärt i radiokretsar. Den består av en 450 Ohms bandkabel och lite andra komponenter. Läs mer om R-BOBs antenn här.
SlimJim Hemmabygge som de flesta föredrar. Bra för stationära antenner. 4 Meters 450 Ohms antenn på rulle är smidigt det med.
Halvvågs dipol av RG58 – dvs än mer steam punk
Ta av höljet 103 cm av en RG58 kabel. Dra ut mittledaren ut skärmen vid uppskalningen.
Antennen är nu klar men eftersom skärmen blir töjbar bör du sträcka den och kapa den till 103 cm. Droppa in lite stearin eller vaselin vid uppskalningen så att fukt inte kan tränga in.
Längden på resten av kabeln till antennkontakten bör vara i hela enheter om 72 cm. Formeln för antennen är: ((300000/69000) x 0.95)2. Kabellängden blir samma formel men ersätt 0,95 med 0.66. Man kan rulla ihop hela antennen på en liten rulle.
Bra om du kan mäta SWR (stående våg) när du testar antennen första gången.
Välj det som passar dig bäst. Själv tänker jag bygga flera olika för att lära mig.
Vill du inte bygga själv
Du kan ju självklart köpa antenn med. Limmared och FBradio och måna andra har antenner. Eftersom ingen betalat mig för att jag skall länka så får du googla själv 🙂
En notering om tonen i inlägget
Jag fick en del kritik angående mitt förra inlägg.
Allt från kinaradiohatare till paragrafryttare, från bildpoliser till ordkontrollanter. Vissa människor letar fel som om de får en utmärkelse för det, men få av dessa kommer med förslag på hur det går att göra bättre.
Jag förutsätter att du inte bryter mot lagen bara för att det går – på samma sätt som du kan välja att köra i 90 på 70 väg om du vill (brott mot trafikförordningen), så förutsätter jag att du inte gör det bara för att jag skriver om en bil eller om jag skriver om lämpliga BOV som fungerar i terrängen så förutsätter jag att du inte tar första bästa bil och kör ut i spenaten och bryter mot terrängkörningslagen.
Utöver det så är fokuset på MadPrepper om någon nu inte förstått det vad som händer före, under och efter SHTF. Det är i den kontexten jag skriver.