Havredryck ett bättre alternativ än mjölk! Eller?

Jag granskar produkter i och med veganutmaningen som pågår i november. I detta tittar jag på följande (egenpåhittade) parametrar:

Klimatsmart
Är det ett bättre alternativ än traditionella produkter? Det känns kanske klimatsmart att köpa produkten men är det verkligen det?

Hållbart
I ett hållbarhetsperspektiv måste vi titta på om konsumtionen är positiv för närmiljön, för kretsloppet och för oss alla i det stora hela.

Självförsörjande
Min tes är att vi måste producera lokalt och konsumera lokalt. Dels för att vi skall ha arbetstillfällen kvar i Sverige men också för att vi i händelse av kris inte kan förlita oss på andra länder, organisationer och företag.

För att vara seriös så finns det ett stort problem i att använda havremjölk (HM) i stor mängd. Än värre är det med mandelmjölk (MM). MM är det lätta. Nästan all världens mandlar odlas i Californien pga varmt klimat. Varje mandel kräver 6 liter vatten för att bli en nöt som går att använda. För 1 liter mandelmjölk krävs det 2 gram mandel. Det blir snabbt 10 000 tals mandlar som alla kräver 6 liter vatten var. Förutom att det är en extrem monokultur som kräver gödsel, besprutning, mobila bigårdar för pollinering etc…

Vad gäller havremjölk så går det åt enorma mängder havre för att göra havremjölk. Och är det ens Svenskt havre i havremjölken? Vilken normalfördelning oatly har på inköpt havre avseende ekologisk/krav/industriodling uppger de inte. Inte heller var deras havre produceras utan bara att de köper från lantmännen. Sverige, Finland och Baltikum listas som leverantörsland.

Oatly har hög svansföring och kaxiga budskap. De är inte direkt öppna med att de inte är ett Svenskt företag. Oatly ägs (oktober 2018) av det belgiska investmentbolaget Verlinvest, det kinesiska statsägda bolaget China ResourcesIndustrifondenÖstersjöstiftelsen, grundarna och ytterligare privata ägare, däribland anställda. Oatly har även delar av sin produktion av kylvaror i Tyskland

2017 köpte oatly in 20 000 ton svensk havre. Hur mycket som importerades kan jag inte hitta. Normalskörd för industrilantbruk är 7 ton per hektar. Det motsvarar odling på 2 857 hektar. Det är alltså inga gulliga småbruk med några kor och några få hektar mark som levererar. För att möta oatlys behov krävs ett industriellt jordbruk med gödsling, besprutning och ett enormt dieselberoende. Dessutom förstör det myllan och flyttar matjorden. Det är inte det som håller landsbygden levande eller landskapen öppna.

Citat från oatlys produktbeskrivning:
Den här drycken är gjord av havre som odlas i ren jord och växer sig stark i regn och sol.

Förutom gödning, besprutning och diesel då…

Vad innehåller då havredryck? På första plats:
Havrebas (vatten, havre 10%). Det är alltså 90 % vatten i havrebasen.
Sedan kommer: rapsolja, kalciumkarbonat, kalciumfosfater, joderat salt, vitaminer (D2, riboflavin, B12).

Dvs massa tillsatser. Vi kan lugnt säga att det är vatten du bär hem från butiken i en skön förpackning. Det innehåller en gnutta havre och resten tillsatser.

Appropå tillsatser så är raps otroligt svårt att odla utan angrepp. Höstrapsen är den som är minst svår men rapsbaggen är hård mot rapsen så den måste sprutas. Och gödslas. Eftersom dessa odlingar är så stora så görs detta maskinellt och det innebär än mer dieselberoende och mulldestruktion.
Siffror från IPCC visar att för varje kilokalori (kcal) det industrialiserade jordbruket producerar så krävs det ca 10 kcal för att framställa det. Det går alltså åt mer energi att framställa produkterna än energin de innehåller. Ett minus på banken så att säga. Detta minuset påverkar oss alla.

Som ett exempel på hållbar produktion så har vi i två dagar med fyra personer grävt i och runt kalvarnas väderskydd/foderbord. Det blir mycket gödsel där eftersom de spiller en hel del hö och halm när de äter, de gödslar där de äter och sedan trampar de ihop detta i en skön näringsrik sörja. Det lyfter vi med handkraft upp på en kärra och kör detta med traktor till där vi skall gödsla. Sedan kastar vi ut gödseln med mankraft. Vi besprutar inte utan hönsen och ankorna äter parasiter. Korna, hästarna och fåren får betesputsa. Men vi kan inte leverera havre till Lantmännen. Vi producerar på gården och äter på gården.

Det finns stora problem med industriellt lantbruk, oavsett om det är djur, havre, raps eller mjölkproduktion. Det finns betydligt bättre alternativ bland alla gårdsmejerier och småbruk. Där anser jag att vi har lösningen.

I mina ögon är Oatly vare sig ett klimatsmart, hållbart eller självförsörjande alternativ.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *