Grunden i vad du behöver ha hemma i matväg för att vara förberedd

Grunden i vad du behöver ha hemma i matväg för att vara förberedd

För de alla flesta är det svårt att komma igång, att komma över tröskeln att börja ”preppa”. Just därför kallar jag det att vara förberedd. Du är förberedd på att däckas av influensan, eller att ramla på en isfläck och skada ryggen eller att strömmen går eller eller eller. Med andra ord, du är förberedd så att du klarar dig om någon skulle hända, matmässigt alltså.

Mitt stående råd är att ha följande hemma som enkel ”reservmat” (per person i hushållet):

  • 1 kg havregryn
  • 1 kg pasta
  • 1 kg ris
  • 1 kg cous cous
  • 1 kg ärtor
  • 1 kg bönor
  • 1 kg salt
  • 1 kg socker
  • 1 liter ättika
  • 1 liter olja (typ rapsolja)

Det här ger enkel energi och lätt matlagning och i värsta fall så tar du av reservvattnet i toacisternen och blötlägger havregryn/pasta så får du i dig energi i alla fall. Allt detta håller i all evighet och du roterar det när det behövs. Kombinerat med det du redan har hemma i kyl, frys och konservväg så kan du laga god mat länge. Tomatsås på konservburk håller sig länge. Kombinerat med tonfisk i konservburk så har du en riktigt god måltid som mättar många.

Vill du gå längre så är följande ”blöt” mat i konserv bra

  • Tonfisk
  • Tomatsås
  • Pilsnerkorv
  • Bönor (på mjukkonserv)

Vill du gå på överkursen så är ägg extremt hållbara, och världens bästa livsmedel. De går att äta råa, men då tillgodogör du dig inte proteinet. Potatismos är ett mirakelmedel som går att göra allt från potatissoppa till potatisar av.

Några livsmedel som håller extremt länge

Senap

En fantastisk smaksättare. Vi har haft en 2 kilosburk stående utomhus, öppnad, i två år. Smaken är lite blekare och konsistensen är lite hårdare. Fungerar utmärkt!

Salt

Står ovan, används som smaksättare och konservering. Ett måste i alla hushåll

Sojasås

Håller i evigheter, speciellt om du inte öppnat flaskan.

Honung

Är en form av socker. Håller bokstavligen i tusentals år. Används vid smaksättning och konservering, eller äts som den är.

Opoppade popcorn

Extremt kolhydratrika (läs fullpackade med energi) och håller i decennier utan att bli dåligt. Nackdelen är att de kräver värme för att poppas.

Socker

Ett energitillskott i allt, och g;r att det mest smakar godare. Används även i så kallade 1/2/3 inläggningar. Det kan bildas klumpar i socker pga fukten efter ett tag, men det rör du ut med kraft och inlevelse.

Ris

Gissa hur det kommer sig att ris är så extremt populärt i bland kineser, japaner, indier, i mellan östern etc.

Vinäger

Det finns bokstavligen inget i vinäger som kan bli dåligt.

Torkade baljväxter

Ärtor, bönor, linser. Extremt bra mat och håller hur långe som helst. Bokstavligen. Kräver vatten i ett dygn för blötläggning inan du kan äta bara.

Knäckebröd

Håller i oändlighet, så länge det inte utsätts för fukt

Kryddor och buljongtärningar

I ärlighetens namn så tonar de ut i smakerna efter ett tag. Men så länge du inte får fukt i dem så håller de tills dess att du konsumerar dem

Skadedjur och ohyra

Dina största faror är inte bäst före datumet, utan ohyra. LArver, baggar, möss och råttor älskar att kalasa på dina förråd. Det finns många sätta att skydda dina matlager

Vad tycker du

Du tycker aranterat att något annat borde finnas eller kanske skall bort från listan. Fixa till det själv i Preppersguide Wikin om matlager för förberedda