Förvaringsregler avseende vapen— Välkommen till Absurdistan del 5

För att få vapenlicens för ett vapen krävs att du innan har ett vapenskåp. Har du bara ett eller två vapen så är det oftast inga konstigheter. Polismyndigheten blir mer misstänksamma när du skaffar ditt fjärde vapen och du kan som laglydig vapenägare räkna med att få motivera ingående varför du skall ha ett femte eller ett sjätte vapen. Du kan också räkna med att få avslag på mer eller mindre klara grunder.

För en icke vapenägare så är detta jättekonstigt. Varför behöver en jägare eller sportskytt ha så många vapen. Egentligen spelar det inte så stor roll då lagstiftningen i princip begränsat det. Den som har rätt förvaring och tillåts licens får ha sex jaktvapen och tio sportskyttevapen. Det går att argumentera för fler men redan vid femte och sjätte vapnet är det svårt.

Ibland pratas det om “poäng” i sammanhanget och det påstås att du får ha 20 poäng i ett SS-3492 skåp. Det är en efterhandskonstruktion i två syften. Dels för försäkringsregler men även för det är Polismyndighetens sätt att klara algebran i Fap 556–2 för handlare och skytteföreningar vid blandad förvaring.

”Poäng” existerar alltså inte i vapenlagstiftningen

Vad gäller avseende vapenförvaring för privatpersoner

Den som innehar skjutvapen eller ammunition är enligt 5 kap. 1 § vapenlagen (1996:67), VL, skyldig att ta hand om egendomen och hålla den under sådan uppsikt att det inte finns risk för att någon obehörig kommer åt den.

När skjutvapen inte brukas ska de förvaras i säkerhetsskåp eller i något annat lika säkert förvaringsutrymme.

Detta säkerhetsskåp är vanligen säkerhetsskåp SS 3492 som uppfyller vapenlagstiftningens krav.

Det väger mer än 150 kg, är 1500x575x400 stort och kostar i det här fallet ca 6 000 kr. Dessa skåp är enkla att få in i de flesta bostäder och passar för syftet, dvs att erbjuda skyddad förvaring för privatpersoners vapen.

Vad gäller avseende vapenförvaring för vapenhandlare och föreningar/sammanslutningar

Av 5 kap. 5 § VL framgår bland annat att när det finns särskild anledning till det får en polismyndighet besluta att tillstånd att inneha skjutvapen ska förenas med villkor att vapnet ska förvaras på visst sätt.

Rikspolisstyrelsen har med
stöd av bemyndigande i 11 kap. 2 § e) VL och 9 kap. 1 § vapenförordningen
(1996:70) meddelat föreskrifter och allmänna råd om vapenhandlares och vissa sammanslutningars förvaring av skjutvapen m.m

I det här fallet krävs då ett skåp certifierat enligt EN1143–1 Grade III.

Ett sådant valv väger i det här fallet 768 kg och har måtten 1730x670x693 och kostar ca 40 000 kr.

I flerfamiljshus får du inte belasta boyta med mer än 600kg/kvm utan bygglov och teknisk utredning.

Det är ett stort och tungt skåp. De flesta bostäder är inte konstruerade för att tåla ett sådant golvtryck som dessa påför. Dessutom kostar det en hel del. Så att gå från ett “nätt” SS3942 till ett EN1143–1 Grade III är kostsamt, svårt, tar tid och i många fall inte möjligt!

Det märkliga är att polisen här får sätta upp egna regler och besluta att en privatperson skall följa dem, även om Kammarrätten beslutat annat i andra ärenden. Det finns alltså ingen begränsning på godtycklighet eller krav på likabehandlingsprincipen. Ytterligare besvärande är det att polismyndighetens beslut gäller omedelbart. Det betyder att när de ändrar dina föreskrifter om förvaring så är du skyldig att följa detta omedelbart, annars är du en brottsling som innehar illegala vapen. Du får alltså inte en möjlighet att göra rätt. Polisen har dessutom i flera fall som beskrivits tidigare agerat såsom att illegala vapen kan du inte söka vapenlicens för. Även om dessa vapen var lagliga innan polisens godtyckligt ändrade beslut

När, inte om, de fattar ett nytt beslut i ditt specifika fall kan de alltså ålägga dig nästan vilka restriktioner som helst. Därför ser man massor av olika bud om “vad som gäller” eftersom polisen i vissa fall har beslutat om delad förvaring, i andra fall om EN-1143, o.s.v.

Polisen har nu skrivit regler om hur dessa “individuella bedömningar” ska göras och sedan konsekvent tillämpar dem. Regeln för de “individuella bedömningarna” kan sammanfattas med “tillämpa samma regler som för vapenhandlare och föreningar”.

Polisen är inte de som skall författa regler och lagar. Polisen är den myndighet som skall se till att medborgarna upprätthåller regler och lagar men som legal vapenägare gäller inte dessa regler.

Olika regioner hanterar förvaringsfrågan olika. Kammarrätten har därför tagit upp detta i omgångar i olika regioner. Observera att lagstiftningen ändrats efter dom i målet 3508–06
KR i Göteborg, mål nummer 3508–06, dom 2007–05–09
KR i Sundsvall, mål nummer 2745–08, dom 2009–06–18
KR i Stockholm, mål nummer 5447–12, dom 2013–06–13

Dom i kammarrätten gav rätt att ha 50p i 2st vapenskåp SS3492. Målet är Kammarrätten i Göteborg mål nr 3508–06.

Fundera på följande. Varför tillåter inte Polisen delad lagring för privatpersoner längre, så att de sk “poängen” kan fördelas på flera skåp av typen SS3492? Trots att Kammarrätten gett rätt för det. Trots att det inte finns någon bestämmelse som säger att privatpersoner ej får ha delad lagring. Polisen har själva bestämt sig för att ändra detta och skrivit egna särskilda bestämmelser som de sedan hänvisar till. Trots att polisen är myndigheten som skall se till att medborgarna följer lagen, inte agera åklagare och domare i en rättsosäker process.

Olika besked i liknande ärenden, enbart baserat på var i landet den laglydiga vapenägaren bor. Det betyder att Polisen kan, och har, beslutat om att ditt SS3942 skåp inte är tillräckligt längre utan du måste ha sk Grade III lagring. Att polisen väljer vilka domar de skall följa och även hänvisa till bestämmelser som inte gäller, det har jag visat tidigare i artikelserien.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *