Enligt soffan i SVT: 8 preparat var ju direkt hälsofarliga

Ja det kanske inte var exakt så de sa, men deras egna rubriker är ju inte särskilt rättvisande heller.

Se klippet där de diskuterar det faktum att 8 av 43 testade tillskott var farliga, varför de fortfarande får säljas och så vidare… Notera särskilt där de säger att de till och med borde läkemedelsklassas.

Det låter allvarligt eller hur?

2011 så publicerades en oerhört ambitiös och välgjord undersökning med namnet Kosttillskott som säljs via Internet – en studie av hur kraven i lagstiftningen uppfylls. Den kan du läsa här om du vill (vilket du borde, för den är intressant).

Det är den här rapporten (tillsammans med två andra) som ligger till grund för argumentationen och programledarnas moralpanik.

De andra två är Malmö Stads genomgång Livsmedelskontroll avkosttillskott ihälsokostbutikersamt hos matmäklare samt Zuzanna Waniewskas examensarbete Säkra kosttillskott? – En granskning av vilka rutiner Gävle kommuns apotek och hälsokostbutiker har för att kontrollera sitt kosttillskottsortiment, med fokus på märkning och redlighet

En kort sammanfattning av alla tre undersöknngarna är att tillverkarna har misslyckats kapitalt med märkningen av sina produkter. I princip ingen har lyckats få med alla de tio kraven som finns på hur produkten skall vara märkt. Och väldigt många har missat det i lagtexten som kräver märkning på Svenska.

Det känns ju som att branchen har ett rejält kliv framför sig. Det är ju inte särskilt svårt att få med saker som RDI, innehållsförteckning i rätt ordning etc etc.

Men åter till det som reportrarna i klippet fastnade på, de 8 produkter som var så farliga. Lyssna noga på vad deras egen expert säger. Risken är liten. Vid överdosering kan det finnas en risk för biverkningar. Biverkningarna är inte särskilt allvarliga.

Tittar man sedan på de 8 produkter som enligt undersökningen (på sidan 49) var så farliga så finner man att de skulle kunna klassas som läkemedel, om nu läkemedelsverket granskade dem

Åtta produkter (markerade med *) skulle enligt Läkemedelsverket kunna klassifi-ceras som läkemedel utifrån en sammanvägning av bl.a. medicinska påståenden, innehållsdeklaration och/eller substanser som påträffades med analys.

Och titta i tabellen på de som är markerade med stjärna, det är många som enbart innehåller koffein… Sedan finns det andra som innehåller annat skit, som är betydligt allvarligare.

Men poängen är enkel. Om tillverkare och importörer skärpte sig skulle märkningen vara korrekt, vilket är enkelt att genomföra. Om de slutar med PR trick (med massa påståenden som de inte har backning för) på burkarna så kommer ännu fler preparat att gå igenom granskningen.

Hur svårt kan det vara?

Glädjande är ju att Stockholms kommun drar igång en granskning tillsammans med Läkemedelsverket och Livsmedelsverket om kosttillskott. Det skall bli riktigt kul att följa det arbetet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *