Chili – inte chili con carne, utan på riktigt

Efter att ha längtat ett bra tag tog jag mig i kragen och gjorde Texas Chili. En bra chili handlar om helheten, och smaker subtila som en handgranat. Storslaget och intensivt, så bör det vara.

Jag skriver bör och inte skall. Det är därför att _du_ gör din chili som du tycker att den skall vara och som du tycker att den blir god.

Med det sagt, jag gjorde min chili med lite mindre ancho och chipotle för att den skulle passa hela familjen. För övrigt så köpte jag både ancho och chipotle chilin på Ica Maxi. Finsmakare hävdar att chipotle i abadosås är ”da shit”, men det hittade inte jag när jag skulle shoppa, så jag gjorde min utan.

Ingredienserna du behöver är:

  • 2,7 kg högrev
  • 5 lökar
  • 2 solo vitlökar
  • 1 stout
  • 1 lager
  • 2 buljongtärningar
  • 100 gram mörk (70%) choklad
  • Tomater (krossade eller plommontomater)
  • Chipotle in abado (inlagd chili)

Utöver det så behöver du chili för att få det hett nog. En ancho och en chipotle som fick koka med hela koktiden räckte långt för en familjevänlig chili.

Ta en av varje, och öka sedan på för önskad styrka:

  • Chipotle chili
  • Ancho chili
  • Birds eye chili

Sedan skall allt meckas ihop till en underbar anrättning.

  1. Hacka lök och vitlök i grova bitar. Salta, peppra och sockra. Häll över i grytan som du skall tillaga chilin i.
  2. Höj temperaturen i stekpannan, bryn köttet i omgångar och skölj ur ”stekgöttet” med ölen. Dumpa ner allt i grytan
  3. Rör ut buljongen i hett vatten och häll ner i grytan.
  4. Lägg i de chili som du vill ha, och grovhacka chokladen och släng i den med.
  5. Har du öl kvar efter det att du sköljt ur stekpannan så kan du dricka en slurk eller hälla ner den i grytan. Bäst är ju att ha en kocköl och en öl som man häller i maten.

Nu är kockandet slut, och det skall koka. Se till att det inte kokar torrt, och låt det koka/puttra på svag värme tills köttet faller isär.

Jag gjorde chilin en dag, så att den han koka några timmar. Sedan fick den stå i kylen över natten och koka klart dagen efter.

Efter det att chilin har kokat några timmar (3-4 timmar) så skall du smaka av. Paprika pulver, eller ugnsrostade paprikor som du tagit bort skalet på kan vara gott. Gillar du tomat så kan du stoppa i lite extra eller om du vill ha lite kaffesmak på det så kan du hälla i lite nybryggt kaffe med.

När du tycker att chilin är lagom stark så kan du lyfta ur chilifrukterna. Lägg dei en skål och servera till de som vill ha en starkare chili

Nästa gång jag gör chili så kommer jag nog ha i både bacon/sidfläsk, kaffe samt sotholmen stout och någon rököl. Skall försöka få tag på Pasilla Negro och Guajillo som komplement till anchochilin med.

 

Chilin serverar du som du vill. Förståsigpåare hävdar att den _måste_ serveras i djupa skålar med vitt bröd och öl. Ordet ”måste” tycker jag förstör hela chilitänket. Vi åt med ris och majschips nu senast, kanongott. Servera som du känner för helt enkelt!

 

Vi är en stor familj, och det här åts dessutom i extra stora portitioner med omtag. Det blev 12 portioner till oss, men vi hade nog kunna få det att räcka till 15 portioner. Fast det är ju så gott, så varför inte äta massor 😉

Tipsa gärna om andra bra ideer för den som vill göra egen chili. Förresten, bara så att du vet så är det spöstraff på att ha köttfärs eller vita bönor i en chili 😉 Då är det en helt annan typ av maträtt?

One thought on “Chili – inte chili con carne, utan på riktigt

  1. Ooo

    I min chili är tomat bannlyst

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *