C Vitamin och askorbinsyra får du inte från tallbar och tallbarrste

Återigen har jag dragits in i en diskussion som slutade med att jag har lärt mig betydligt mer än vad jag tänkt mig om ett ämne.
Det började med påståendet om att tallbarr innehåller mer c-vitamin än någonting annat och socker motsvarande ca två sockerbitar. Diskussionen övergick sedan till hur förnämligt det är att dricka tallbarste, just i överlevnadssituationer, bland annat för att undvika skörbjugg.

Sedan kom det upp att avkok av tallbarr går att använda till sårtvätt, är bra för matsmältningen etc etc etc…. Det var då mitt bullshit alarm gick igång och jag bestämde mig för att gräva i detta.

Det finns några komponenter i det hela som är intressant.

  1. Tallbarrens näringsinnehåll
  2. Hur mycket det går att laka ur tallbarr med ett avkok
  3. Hur avkoket påverkar näringsinnehållet
  4. Vad är symptomen på skörbjugg och hur undviker en skörbjugg

Kort och gott – funkar det eller ej och i så fall varför.

Vi börjar med C-Vitamin.

C-Vitamin är en organisk syra och antioxidant som kan syntetiseras ur glukos. Ja inte om du är människa, för vi tillsammans med marsvin och vissa apor har en enzymdefekt som gör att vi int ekan tillverka egen askorbinsyra, dvs vi är inte självproducerande när det kommer till c vitamin, något som de flesta växter och djur är. Därför behöver vi få i oss askorbinsyra (jag kommer växla mellan c vitamin, vitamin c och askorbinsyra i den här texten) från saker som potatis, nypon och blåbär.

När vi får i oss för lite c-vitamin över en längre tid så får vi lite otäcka symptom.
Lindrig brist kan ge blödningar i tandköttet (vilket kan leda till tandlossning), försämrad sårläkning, trötthet, muskelsvaghet, ökad risk för infektioner. Allvarlig brist av askorbinsyra ger skörbjugg.
Det mest omtalade symptomet på skörbjugg är blödningar i tandkött; det senare utvecklas i svåra fall till kraftig tandköttsinflammation och tandlossning, som kan omöjliggöra tuggning. I svåra fall tillkommer också muskelförtvining, extrem trötthet och förstoppning.
Innan det gått så långt kan dock huden uppvisa flera symptom. Hyperkeratos i hårsäckarna, små lokala blödningar vid hårsäckarna, och kroppshår som börjar bilda lockar eller böja sig, är några vanliga, tidiga tecken på C-vitaminbrist. Vid skörbjugg är det också lättare att få blåmärken.

Skörbjugg kan du räkna med uppstår efter ”några veckor”. Kroppen innehåller normalt en reserv på ca 1 500 mg (med hänsyn till människans kroppsvikt). Halveringstiden för C-vitamin som lagras i vävnaden är mellan 16–22 dagar. Halveringstiden för C-vitamin i blodomloppet är mycket kortare, endast 3–6 timmar.
Exakta siffror är svåra att ta reda på då skörbjugg är en extremt sällsynt sjukdom idag (mer om varför alldeles strax) På 80 talet drabbades en svensk man av skörbjugg.

Rekommenderat dagligt intag (RDI) av c vitamin är enligt svenska normer 30 till 60 mg/dag (85/100 mg för gravida/ammande), vilket är lägre än de amerikanska normerna som ligger på 60-95 mg/dag. Det räcker dock med 10 mg/dag för att undvika skörbjugg. Det är därför skörbjugg är så ovanligt idag. Det kräver extrema förhållanden för att det skall bli problem alltså. Det som definitivt går att säga är att du måste leva på i princip noll intag av Vitamin C under väldigt lång tid, dvs månader, för att nå risknivåerna.
Då har vi svaret på punkt 4, vad är skörbjugg, och hur undviker vi det.

Vad är tallbarrens näringsinnehåll

Frågan är klurig, för det varierar beroende på årstid och ålder på tallen och dessutom vilken sorts tall det är. Men redan 1969 kom svaret från USDA, USFS och Southern Research Station: ”Seasonal Changes in Carbohydrates and Ascorbic Acid and White Pine…” Det betyder alltså att det är White Pine som växer i Usa som siffrorna gäller.
Ju äldre barret är, desto mer c vitamin finns det i det.

Är det ett tallstrunt, ljusgrönt och fräscht så innehåller det så lite cvitamin som 72 mg/100g. Ett 1 år gammalt barr innehåller 118 mg/100g och två år gamla barr innehåller 187 mg/100g. Ju äldre ett barr blir, desto bittrare och starkare (läs oätligt) blir smaken.

Det är ganska mycket som går att äta på en tall. Till och med rötterna.
Nya årsskott, tallstrunt, kan ätas från maj till juni. Av barren och den gröna innerbarken kan man göra en c-vitaminrik dekokt påstås det på nätet. Något som denna artikel tillbakavisar och bevisar som felaktig.. Sockerhalten är dock ganska låg. Mjuka rötter från unga tallar, som är mindre än 50 centimeter höga, kan ätas efter kokning. Räkna med att växtdelarna ger mest mättnadskänsla och väldigt lite näring dock
Här kan du se mer om tallen

Näringsinnehåll mäter vi ju alltid per 100 g. Som här ovan. Ett år gamla barr har 118 mg cvitamin/100g.

Men vad väger då tallbarr? Det finns en studie på det med: Ecological Research; August 1992, Volume 7, Issue 2, pp 199–202 – Seasonal change in specific needle weight of Pinus thunbergii visar att tallbarr väger ca 3,5 milligram per centimeter.
Om vi säger att ett tallbarr är 3 cm långt så väger det då 10,5 milligram. 100 barr blir väger då 1,05 gram. Du behöver alltså 10 000 barr för att få ihop 100g. Dessa 10 000 barr skall du dessutom skära/klippa i bitar och gärna mosa för att frigöra så mycket ämnen från barret som möjligt.

Mission impossible…?

I ett empiriskt försök använde jag mig av två energiska medhjälpare som bokstavligen sprang runt i skogen och samlade barr. Då vi genomförde insamlingen i södra stockholm så var det inte helt lätt att hitta unga tallar där de kom åt barren men till slut hade de nått kvoten. Min ambition var att räkna alla barren, men som du ser så var det en hel del.

100g tallbarr
100g tallbarr

Jag hällde upp det på en skärbräda med en 33cl burk som referens. 100 g tallbarr är oerhört mycket.

Så mycket är 100 g tallbarr
Så mycket är 100 g tallbarr

Jag vägde 3 gram och räknade dem sedan. Tyvärr har jag inte tillgång till en laboratorievåg så det blir ju inte exakt på tre decimaler, men de tre gram tallbarr jag vägde var 243 stycken och extrapolerar vi det resultatet till 100 g så motsvarar det 8400 tallbarr. Med tanke på variablerna så stämmer det väl med 3,5 mg/cm barr från tidigare forskning.

3g tallbarr är mycket det med - 243 st.
3g tallbarr är mycket det med – 243 st.

Samlar du in jättemånga barr så kommer du ha ungefär 250 barr vilket då motsvarar ca 750 barrcentimeter. Med 3,5 mg Vitamin C/cm så har du då samlat in 2625 mg tallbarr. Med ett Vitamin C innehåll på 118 mg Vitamin C /100 g så har du samlat in 3,0975 mg Vitamin C. Lagrat i tallbarren alltså. För att komma upp i minimidosen för att slippa skörbjugg behöver du 10 mg Vitamin C per dag. Om du skulle försöka få det från tallbarr så behöver du samla in ca 1000 barr för att nå upp i 10 mg C vitamin. Och då bortser jag ju från det omöjliga att extrahera C vitaminen från barren. Dessutom skall du enligt rekommendationerna skära varje tallbarr i tre delar, vilket om du har tur då blir ca 242 snitt. Tidsödande om något.

Hur påverkar avkoket näringsinnehållet

Nu kommer vi till knäckfrågan. Koka tallbarr i 20 minuter för att göra te, det är ju rekommendationen. Det finns varianter där barren skall läggas i kokande vatten och sedan dra (utan att tillföra värme) i 5min – 24 timmar. Vitamin-C är en vattenlöslig vitamin, och är således värmekänslig. Frågan är ju bara _hur_ värmekänslig. Vissa säger att nedbrytningen går snabbt. Vissa säger att direkt när du kokar så förstör du cvitaminerna och andra säger att det behöver varmhållas länge för att det skall brytas ned. Dessutom finns det de som säger att askorbinsyra oxiderar med luft vilket gör att cvitamin i vatten bör drickas snabbt för att inte försvinna.
Det vi vet är att cvitamin är känsligt och bryts ner av värme, syre, ljus och högt PH.

Det finns en studie publicerad i International Journal of Chemical and Biomolecular Science Vol. 1, No. 2, 2015, pp. 17-21 som har tittat på just effekten av uppvärmning av fruktjos samt effekten av 7 dagars lagring.

Snabb sammanfattning är att om du värmer upp fruktjuice till 40 grader så har du halverat mängden c-vitamin i den. Detta då i jos vilket innehåller mer än h2o (vatten) och vitamin c. Denna effekt är linjär, vilket gör att en vattenlöslig, syre och värmekänslig vitamin som vitamin c inte klarar av att kokas som ett te.

I studien Effect Of Heating On Vitamin C Content Of Some Selected Vegetables publicerad i INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENTIFIC & TECHNOLOGY RESEARCH VOLUME 2, ISSUE 11, NOVEMBER 2013 ISSN 2277-8616 hittar vi följande tabell (tabell 1)

Så mycket Vitamin C finns kvar i lösningen
Så mycket Vitamin C finns kvar i lösningen efter 5/15/30 min upphettning

De löste en c-vitamin tablett i vatten som kontrollprov gentemot de grönsaksmoser de skapade av fem vanliga grönsaker. Efter 5 minuters kokning fanns det inte ett spår av c-vitamin i vattnet. I solida produkter, som de grönsaker de testade, finns tydligt bevis på att även cvitaminen i den produkt som utsätts för värme minskar betydligt

Som ett kul experiment finns det enkel kemi som kan visa hur mycket c-vitamin det finns i en lösning. Kemisalen på en högstadieskola har allt du behöver.
Följ instruktionerna från Which Orange Juice Has the Most Vitamin C?  så kan du själv testa ditt avkok på tallbarr. Spoiler alert!!!! Du kommer inte hitta något spår av c-vitamin i avkoket.

Sammanfattning av de inledande frågorna

  1. Tallbarrens näringsinnehåll
    Räknar vi på 2 år gamla barr så innehåller de 187 mg vitamin c/100g. För att nå upp i 100g tallbarr behöver du 10 000 tallbarr.
  2. Hur mycket det går att laka ur tallbarr med ett avkok?
    Det här är svårbesvarat, då väldigt lite forskning finns gjord på detta. Dock går det med metoden som beskrivits ovan att ta reda på det.
  3. Hur avkoket påverkar näringsinnehållet
    Vitamin C är en vattenlöslig vitamin som bryts ner av värme, ljus och syre (bland annat). En c-vitamintablett som löstes upp i vatten var helt oxiderad (försvunnen) efter 5 minuter på 90 grader. Du kan inte göra avkok på tallbarr och lösgöra c-vitamin i vattnet då det oxiderar pga syre, värme och ljus.
  4. Vad är symptomen på skörbjugg och hur undviker en skörbjugg
    Du behöver få i dig 10 mg cvitamin per dag för att undvika skörbjugg. Skörbjugg är en extremt sällsynt sjukdom idag, just för att det tar tid att utveckla skörbjugg och vi har gott om lagrade depåer i kroppen.

Slutsats

Vitamin C är vattenlöslig och oerhört känslig för (läs faller sönder till ingenting) syre, upphettning, ljus och högt Ph. Att Vitamin C är vattenlösligt betyder att askorbinsyran blandar upp sig i vattnet och sedan utsätts för de saker som bryter ner den.
Kort och gott – det funkar inte, och nu vet du varför.

Som en trevlig sysselsättning på friluftsäventyr och i överlevnadssituationer kan du mycket väl plocka hem lite en, gran och tallbarr medans du är ute och vittjar fällor och kollar fiskefångandet. Det är en mysig sysselsättning att vid lägerelden skära upp lite barr och smaksätta ditt te. Dessutom är det ett bra tidsfördriv när du väntar på något annat.

Extramaterial

Hur får en i sig c vitamin på vintern då?

Lever, bräss och njure innehåller alla cvitamin. Stekt kycklinglever innehåller 43,8 mg/100g till exempel så inälvsmat är bra. Andra Vitamin C källor är:

  • Grönkål 74 mg/100g
  • Brysselkål 85 mg/100g
  • Pak Choi 45 mg/100g
  • Rostade kastanjer 46 mg/100g
  • Potatis (lite beroende på sort) ca 20 mg/100g
  • Äpple 4,6 mg/100g
  • Blåbär 8 mg/100g
  • Nypon utan frön, torkade 270 mg/100g

Det här är mycket tallbarr – dvs ca 3 gram.

3g tallbarr är mycket det med - 243 st.
3g tallbarr är mycket det med – 243 st.

Det sorgliga är att du behöver tre gånger så mycket för att teoretiskt komma upp i minimidagsbehovet av Vitamin C.

Det här är 100 gram tallbarr, det är jätte jätte mycket

Så mycket är 100 g tallbarr
Så mycket är 100 g tallbarr
100g tallbarr
100g tallbarr

Länkar

 

3 thoughts on “C Vitamin och askorbinsyra får du inte från tallbar och tallbarrste

  1. ylla

    Alltså jag blev så lycklig när jag hittade din länk på Reddit. Det här var precis det svar jag sökte. När gör du om samma experiment med färska granskott?

    1. Påminn mig i vår så gör jag det 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *