Börje Carlsson skriver felaktigt om bågjakt och illustrerar med armborstbilder

TLDR

Den före detta polisen Börje Carlsson framför felaktigheter i sin krönika om bågjakt i Magasinet Paragraf (länk nedan) Artikeln är illustrerad av en bild från 2015 som inte har något att göra med bågjakt. Återigen skriver debattörer krönikor utan att bry sig om evidensbaserad forskning, fakta eller erfarenheter från andra länder.

Jag bryter här ner Börje Carlsson krönika för att ge sanningen en större plats än individers tyckande.

Den evidensbaserade forskningen visar att det blir färre skadeskjutningar, jaktolyckor och lidande vid jakt med pilbåge. I slutet av denna artikel har jag länkat in fakta om bågjakt.

Börje, kontakta mig. Du skall få följa med på bågjakt i Stockholmstrakten. Först skjuter vi pilbåge på en jaktstig och sedan skall vi smyga på vilt “beväpnade” med kameror. Jag bjuder på fika samt samtal med några andra bågjägare. Välkommen!

En krönikör behöver inte bry sig om sanningen och tur är det

Så här beskrivs Börje:

Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993–1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.

Börjes krönika om bågjakt i Magasinet Paragraf (du kan klicka på länken, den ger inte extra klick till hans krönika) är inte representativ för jaktsituationen i Sverige 2018.

Det börjar med en fruktansvärd bild

Detta är den tama rågeten Doris som hittades med en pil i huvudet. Detta var i juni 2015. Bilden har alltså inget med pilbåge eller bågjakt att göra. Magasinet Paragraf valde en obehaglig och felaktig bild för att illustrera sin artikel, utom kontroll för skribenten. Eftersom artikeln handlar om bågjakt är det ju lätt att tro att bilden visar hur fel det kan gå. Inget kunde vara mer fel. Bilden har inget med bågjakt att att göra. Varför Börje och Magasinet paragraf väljer denna bild i en krönika framgår inte.

Att jaga med pilbåge i tätorter kan bli möjligt i framtiden

Det finns inte i det förslag som Bågjägareförbundet och Svenska Jägareförbundet överlämnat till Naturvårdsverket. Vare sig bågjakt eller jakt med armborst är tillåtet i Sverige idag, men bägge förbunden arbetar för att bågjakt skall bli tillåtet. Bågjaktsförslaget innebär att jakt skall bedrivas på befintlig jaktmark. Det skall inte utökas eller etableras nya jaktmarker för bågjakt.

Här hamnar vi i en tolkningssituation om vad Daniel Ligne menade, hur han sade det och hur han blivit citerad.

I alla fall om Svenska Jägareförbundet och Svenska Bågjägareförbundet får som de vill. ”Folk tycker att det är sportigt och det är en jaktform som attraherar fler kvinnor och unga”, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, som har sitt nationella kansli på Öster Malma utanför Nyköping.

Det här citatet kommer från en intervju med Daniel Ligné som SVT Sörmland gjorde. Faktum är att hela Börjes krönika är copy paste på SVT intervjun. Men Börje utelämnar viktiga delar i intervjun, troligen för att de inte passar med Börjes bild av jakten.

Det Daniel säger i intervjun med SVT är

Han menar att jakt med pilbåge skulle kunna lösa viltproblem i tätorter.

– Dels är det tyst och smäller inte, sedan far inte pilarna iväg flera kilometer som kulor kan göra. Det gör att man kan gå in och jaga i städer. Vi har problem med vilt i till exempel Stockholms parker, men där kan man inte gå in och jaga i dag.

Nyckelorden som Börje struntar i att skriva om är dessa: “Det gör att man kan gå in och jaga i städer.” I dagsläget är det eftersöksjägare och de kommunala jägarna som i specifika fall får fälla vilt i tätbebyggt område. Ingen annan.Med ett tyst vapen som har kort säkerhetsavstånd skulle detta öppna nya möjligheter för de som har tillstånd att jaga på tättbebyggt område.

Reportern på SVT har uppfattat det som att Daniel sade följande

för det är svårt att skjuta med pilbåge. Du måste träna många 100.000 timmar.

Det faller på sin egen orimlighet. Hundratals timmar troligen. Men för oss som jagat med pilbåge, skjutit med pilbåge och övat på avstånd upp till 30 meter så vet vi att själva skjutandet och att sätta en pil på rätt ställe är inte särskilt svårt. Det som är svårt och som kräver hundratals timmar med träning är att komma nära viltet. Att komma inom 25–30 meter, men helst inom 10 meter utan att viltet hör dig. Utan att viltet ser dig eller utan att viltet känner din lukt. Där är det som tar tid att träna!

Googlar vi så hittar vi påståendet om 100.000 tals timmar på tre ställen. Hos SVT där det citerades först. I Börjes kopierade text samt på flashback där någon kopierat in en länk till SVT intervjun.

Jag kan väl förstå de män och kvinnor som ser fram mot den spänning som jakten framkallar och att nu få jaga med båge höjer naturligtvis spänningen för dem. Men för oss som inte vill ha skadat vilt och i synnerhet inte vilt som liknar piggsvin efter några dagars jakt.

Nej. Det är ingen spänningshöjare. Vi vet att bågjakt gör att vi kan fälla fler skadade/sjuka djur då det är de som vi människor har lättare att komma nära.

Börje väljer att inte se den forskning som finns på området och häver ur sig märkligheter (vilt som liknar piggsvin) som inte har förankring i evidensbaserad forskning eller i erfarenheter från de länder där bågjakt är tillåten.

Vilt liknar inte piggsvin efter några dagars jakt. Den evidensbaserade forskningen visar att det blir färre skadeskjutningar, jaktolyckor och lidande vid jakt med pilbåge. I slutet av denna artikel har jag länkat in fakta om bågjakt så att du kan läsa mer om ämnet och bilda dig din egen uppfattning.

Det är ingen fara säger Daniel Ligné eftersom det kommer att krävas licens för bågjakt.

Skribenten lägger även till följande

Godkänt skjutprov skall avläggas varje år inför älgjakten men trots det så skadeskjuts älgar.

För att få jaga i Sverige så krävs det en omfattande teorikurs med examina. Efter erlagd teoretisk examen får jaktaspiranten erlägga prov på säker vapenhantering, på hagelvapen, på klass 4–2 kulgevär samt klass 1 kulgevär. Klasserna är en indelning utefter vilket vilt du får jaga med vapentyp och klass. Efter detta krävs att du har ett godkänt vapenskåp hemma. Då kan du få tillåtelse att inneha vapen, dvs vapenlicens

Börje har ju varit verksam som polis och jag kan tycka att han borde ha koll på vapenlicensförfarandet. Speciellt som han uttalar sig (felaktigt) om det. Vapenlicensen är en polisiär kontroll av den som vill inneha skjutvapen. Du får inte vara kriminell, du måste ha betalat dina skatter och vara en mönstermedborgare. Medlemskap i fel förening kan göra att du mister din licens. Blir du LOBad tillräckligt många gånger blir du också av med licenserna.

Det krävs inte formellt skjutprov inför älgjakten vilket Börje felaktigt påstår att det gör

Anledningen varför det kommer krävas vapenlicens på den vapenklass som det vilt jägaren vill jaga är enbart att vi vill säkerställa att polisen gör en granskning av den som skall jaga. Jägare i Sverige är bland de mest laglydiga och kontrollerade medborgarna vi har. Detta är bra just för att vi anses ha utbildning och förmåga att utföra vårt uppdrag.

Om nu någon hinner träna 12 timmar per dygn så hinner han bli 114 år innan han nått upp till rätt träningsmängd så det finns egentligen ingen anledning till oro. Vem försöker Ligné lura? Jägarna eller allmänheten? Vill förespråkarna, för bågjakt, ha mer spänning så varför inte göra Pokémon GO-jakten lite svårare?

Ligne försöker inte lura någon. Han är troligen felciterad (vilket händer) eller har uttryckt sig luddigt och hade Börje brytt sig om sanningen så hade han frågat Ligne (vilket jag gjorde, se nedan) om det var så han faktiskt menade och han hade frågat SVT reportern om träningstimmarna var korrekta (vilket jag gjorde, se nedan).

Många vet inte att bågjakten förbjöds för allmogen på 1930 talet för att minska jakttrycket på viltet (bönderna hade lite för lätt att få mat och samhällets elit hade lite för svårt att hitta vilt på sina jakter). Många debattörer ignorerar det faktum att pilen och pilbågen förbjöds genom ett ickebeslut samt att bågjakt leder till färre skadeskjutningar och att bågjakt gör viltstammen friskare. Tyvärr har Börje har blandat ihop korten om skjutprov, för det finns inga formella krav om skjutprov inför älgjakten vad gäller jakt med skjutvapen.

Förslaget som är inlämnat till Naturvårdsverket om att tillåta bågjakt stipulerar att 1/ jägarexamen krävs, 2/vapenlicens krävs motsvarande viltet som skall jagas, 3/IBEP krävs (bågjaktens motsvarighet till jägarexamen) 4/årliga skjutprov krävs för jakt med pilbåge.

Kan vi låta den demokratiska och juridiska processen vila på fakta, forskning och dokumenterade erfarenheter?

Fotnot

Börje Carlsson har fått artikeln mailad till sig för en kommentar och jag har efter hans mailsvar ändrat några formuleringar i texten samt lagt till att Börje inte valt bilden med rådjuret. Börje har avböjt möjligheten att få komma ut i skogen och skjuta pilbåge samt prova på att spåra vilt.

Daniel Ligne har sökts för kommentar, främst för 100 000 timmar citatet. Det är ett tag sedan intervjun gjordes och exakta ord som sades är svåra att komma ihåg.

Sandra Kjellström har fått artikeln mailad till sig och jag har frågat efter en kommentar avseende 100 000 timmar och var det kommer ifrån. Hennes svar är kort och koncist “Det citatet får Daniel stå för”.

Fakta om bågjakt

Eftersom det verkar svårt att diskutera bågjakt faktabaserat så vill jag här hjälpa Börje och andra med enkla fakta som visar på varför bågjakt är en självklarhet. Allt är dessutom länkat vidare så att du kan läsa mer själv och bilda dig din egen uppfattning.

https://medium.com/@Jakt.Nyborjaren/b%C3%A5gjakten-st%C3%B6ttar-det-naturliga-urvalet-1328d98a500ehttps://medium.com/@Jakt.Nyborjaren/b%C3%A5gjakten-st%C3%B6ttar-det-naturliga-urvalet-1328d98a500ehttps://medium.com/@Jakt.Nyborjaren/b%C3%A5gjakten-st%C3%B6ttar-det-naturliga-urvalet-1328d98a500ehttps://medium.com/@Jakt.Nyborjaren/b%C3%A5gjakten-st%C3%B6ttar-det-naturliga-urvalet-1328d98a500ehttps://medium.com/@Jakt.Nyborjaren/b%C3%A5gjakten-st%C3%B6ttar-det-naturliga-urvalet-1328d98a500ehttps://medium.com/@Jakt.Nyborjaren/b%C3%A5gjakten-st%C3%B6ttar-det-naturliga-urvalet-1328d98a500ehttps://medium.com/@Jakt.Nyborjaren/b%C3%A5gjakten-st%C3%B6ttar-det-naturliga-urvalet-1328d98a500ehttps://medium.com/@Jakt.Nyborjaren/b%C3%A5gjakten-st%C3%B6ttar-det-naturliga-urvalet-1328d98a500e

Bågjakt är en utmanande, spännande och krävande jaktform som kommer utövas av välutbildade, skjutskickliga jägare med hög motivation att hålla sin kunskap levande. Jaktformen är säker och belastar inte miljön

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *