Ja till priset årets förvillare alltså. VoF ger ut det årligen till personer som gjort ett extra bra försök att förvilla folk, att förvrida fakta och att skapa felaktiga världsbilder.
Skicka e-post till (info@vof.se) eller skicka ett brev till föreningen med nomineringar samt en motivering till varför just dessa bör få prisen. Nomineringarna skall vara inne före december för att komma i fråga under diskussionen
Varför borde Rovdjursföreningen nomineras?
Förutom sitt vanliga förvillande arbete så är denna debattartikel i Aftonbladet extra förvillande och felaktigt felaktig.
Enligt dem så säger novus undersökning att
I de undersökningar som gjorts framkommer att en majoritet av befolkningen i varglänen vill ha lika många eller fler vargar.
Novus har på uppdrag av Sveriges radio P4-kanaler i Mellansverige genomfört en undersökning om inställning till antalet vargar. Frågan1: Tycker du att det skall finnas fler eller färre vargar eller är det bra som det är?
Det rovdjursföreningen påstod var att en majoritet ville ha “lika många eller fler vargar”.
Siffrorna i diagrammet säger att:
- 13% vill ha fler vargar
- 41% är tycker det är bra som det är
- 29% vill ha färre varg
- 18% tar inte ställning.
Rovdjursföreningen säger alltså att om vi struntar i de som inte vill/kan ta ställning och de som inte vill ha färre vargar, då är det en majoritet. Uppenbarligen har Åsa Engström, ledamot i Rovdjursföreningen sovit på matematiklektionerna där statistik diskuterades. Lite oroväckande eftersom hon titulerar sig 70 årig pensionerad bankdirektör.
Mest negativ till vargar är människor över sextiofem år och de som bor i Värmland. Fler än var tredje person i Värmland, 36 procent, har alltså svarat att de tycker att det ska finnas färre vargar där. Det är mer än snittet i de fyra län som ingår i undersökningen.
Nästan var tredje invånare i de fyra vargtätaste delarna i landet vill ha färre vargar i sina län, det visar en undersökning som opinionsinstitutet Novus gjort på uppdrag av Sveriges radios P4-kanaler i Mellansverige.
Dessa tycker alltså Rovdjursföreningen med Åsa Engström i spetsen att vi skall ignorera. Då blir Åsas slutkläm än mer intressant:
Mitt engagemang bygger på att vi måste tolerera mer än en åsikt. Det landsbygden drabbas av är färre butiker, bensinstationer, tandläkare, vårdcentraler, sämre kommunikationer, nedlagda skolor och inte minst en extremt långsam utbyggnad av fibernätet.
Om man vill se en levande landsbygd är det vad politiker borde fokusera på.
— Åsa Engström, Rovdjursföreningen 2020
Alla dessa är reella landsbygsproblem. Som inte har något att göra med vargtätheten och att var tredje person vill ha färre varg. Det är bara 13% som vill ha fler vargar. Den åsikten borde rovdjursföreningen tolerera