Amnesti för handgranater

Amnesti för handgranater

Regeringen arbetar nu med att sätta upp en amnesti för sprängämnen, brandfarligt gods och handgranater.

Först skrattade jag rått och tänkte att vilket bus vill lämna ifrån sig sina handgranater? Dessutom är det ju ganska enkelt att få tag på dem och straffen är ganska låga. Det var min åsikt när jag började skriva detta inlägg.

Vad är en vapenamnesti

För att vara krass så är en vapenamnesti en tillfällig lag som stipulerar att under viss tidsperiod upphävs straffskyldigheten för innehav av det som amnestin gäller. Som vapenamnestin gäller. I realiteten så är det ofta en period där vem som helst kan lämna i vad som helst utan frågor eller påföljd. Rent principiellt så går det ju att hävda att en hittat det i skogen och att en tagit med sig det till polisen etc, men de flesta är ju milt obekväma med att ljuga för polisen.

Att vapenamnestier fungerar råder det ingen tvekan om

1993 utlystes en amnesti under tre månader. Då fick polisen in över 17 000 handeldvapen – och en luftvärnskanon. Drygt 15 000 ton ammunition lämnades också in.

Under tre månader 2007 resulterade vapenamnestin i 13 835 oregistrerade vapen och vapendelar, samt 14 ton ammunition. Vapenamnestin som rådde mellan mars och maj 2013 resulterade i att 15 132 vapen och vapendelar samt 36 ton ammunition lämnades in till polisen.

Varje vapen som försvinner från samhället är ett vapen mindre som kan brukas för brott, vilket är mycket bra. Men vilken typ av vapen är det då som lämnas in?

1993 var många av de drygt 10 000 gevären som lämnades in gammalt och knappt brukbart arvegods i stil med ”hängt på väggen hemma hos farfar”

Av det som lämnades in 2007 var ungefär 50 procent jaktvapen, cirka 30 procent var enhandsvapen och resterande 20 procent bland annat automatvapen, vapendelar, luftgevär och luftpistoler.

Slutsatsen av vapenamnestierna är att de ger resultat, men det är inte buset som lämnar sina ”aktiva” vapen.

Lagstiftningen vad gäller handgranater

 2015 så var det inte lagligt att gå igenom svenska tullen med en spikklubba i bagaget. Men det var inget smugglingsbrott att föra in en eller ett par handgranater! Märkligt, men så är det.

Enligt den inregränslag som Sverige följer inom EU är det inte otillåtet att föra in en handgranat över gränsen. Däremot är det otillåtet att inneha en handgranat i Sverige.
Men det faktum att handgranater klassas som explosiva produkter och inte som vapen i lagstiftningen gör att det inte är ett smugglingsbrott att att föra in dem i Sverige!

Inregränslagens paragraf 3 består av 15 punkter där alla förbjudna saker står uppräknade. Där återfinns bland annat krigsmateriel, narkotika, vapen, stiletter och spikklubbor samt diverse djur. Men inregränslagen omfattar inte explosiva ämnen där handgranater inräknas.

2014 kom förslaget om dubblade straff för handgranater och andra exposiva varor som ledde till en lagrådsremiss som föreslås träda i kraft 1 januari 2018.

Det dubblade straffet det pratades om var alltså att straffet gick från 6 månader till ett års fängelse. Lagrådsremissen kommenterar Morgan Johansson såhär:

– Den som grips med ett skarpladdat vapen eller en handgranat ska i princip alltid häktas och dömas till minst två års fängelse. Att göra det enklare att få personer som bär på dessa vapen häktade är en kraftfull åtgärd som ökar säkerheten på våra gator

Jag kan inte säga annat än att vi går åt rätt håll vad gäller lagstiftningen och polisens möjligheter att lagföra buset.

Amnesti för handgranater då?

Låt mig säga så här. Jag är tveksam. Mycket tveksam! Titta på den här bilden och fundera ett tag innan du läser vidare. Fundera på om den som kastar en handgranat mot en polisbil och orsakar dessa skador faktiskt kommer lämna ifrån sig ett effektivt vapen?

Min åsikt är att de som gått så långt att de kan inte bara tänka sig att kasta en handgranat, utan också kasta den mot en polisbil med poliser i, den kommer inte lämna ifrån sig sina handgranater
Min åsikt är att de som gått så långt att de kan inte bara tänka sig att kasta en handgranat, utan också kasta den mot en polisbil med poliser i, den kommer inte lämna ifrån sig sina handgranater

Det var en splittergranat model M75 som kastades mot polisbussen när det satt 4 poliser i den. 105 splitter samlades in från bilen. Vad blev domen? 18åringen friades för attacken mot bussen men dömdes för grovt rån och grovt vapenbrott vilket resulterade i fängelse i 3 år och 2 månader.

”NN” har gjort gällande att hans DNA har hamnat på handgranatens grepe när han tidigare samma dag träffade ”en äldre” som bad honom att ta hand om och förvara handgranaten. Han tog då handgranaten i högra handen, snurrade den och kollade, han såg bl a några siffror på den. Därefter lämnade han tillbaka den.”

Det gick alltså inte att styrka att det var 18åringen som kastade granaten.

Nu i veckan så var det någon som kastade en handgranat mot en polisbil som var på väg in i garaget i polishuset. Granaten studsade på bilen och rullade in på en parkering där den detonerade.

Handgranater och kriminella

– Handgranater är en ny företeelse på framåtmarsch i Sveriges storstäder. Vapnen är lätta att komma över och inte till en stor kostnad, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten NOA.

Det är enkelt och relativt billigt att få tag på handgranater i Sverige. Handgranaterna kommer från Balkan (jämför med vapensmugglingen och dess ursprungsländer kontra ursprungsländer på inlämnade vapen)  och kriget i forna Jugoslavien. Enligt polisen skickar vapenhandlarna med handgranater för en mindre summa vid köp av andra vapen. Granater som nu blivit ett farligt vapen i maktkampen mellan olika kriminella grupperingar. Granater är mer populärt i Sverige än andra länder.

Polisen arbetar på bred front med att få bukt med vapeninförseln och samarbetar nära med polisen i avsändarländerna. Ändå är Sverige det land dit avgjort mest handgranater skickas.

– Vi vet inte varför just Sverige tar emot fler men vi arbetar för att få bukt med problemet, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten NOA.

Enligt polisen kommer samtliga av de handgranater som beslagtagits eller detonerat de senaste åren från forna Jugoslavien och de mest använda modellerna heter M75 och M52 och de flesta granaterna är gamla, ofta 30 år eller mer.

Statistiken vad gäller handgranatsattacker är tydlig och obehaglig.

2014: 8 varav 0 detonerade

2015: 48 varav 10 detonerade

2016: 52 varav 27 detonerade

Källa: Polisen

2017 är snart slut och det ökar fortfarande.

Fungerar vapenamnestier

Det är den frågan som vi vill få svar på. Susanna Söderhielm på Kriminologiska institutionen skrev en c uppsats ”Varför vapenamnesti” om detta 2007 vilket visar på en del intressanta punkter.

  1. Att det har lämnats in vapen, eller att det har inkommit stora mängder vapen är irrelevant eftersom ingen vet hur mycket vapen det finns ute i landet.
  2. De flesta vapen som lämnas in vid vapenamnesti är ej fungerande vapen (prydnader) eller sådana som upptäckts vid bouppteckningar.

Eftersom vi inte på förhand vet mängden inlämningsbara vapen och att de vapen som lämnas troligen inte skulle användas i kriminell verksamhet så är det enda sättet att mäta amnestins reella effektivitet att se på mängden beslagtagna vapen samt mängden brott där vapen förekommit och om de minskar eller ej.

Brottsförebyggande rådet skriver i en rapport från år 2012 att tillgången på vapen har ökat under 00-talet. Rapporten beskriver hur smugglingsmetoder och rutter varierar men att de flesta illegala vapnen i Sverige har blivit insmugglade via någon av landets gränser. I samma rapport fastslås – när det gäller Göteborg och Malmö – att man kan anta att de flesta vapnen komma från Balkan-området medan det i Stockholm verkar finnas fler vägar för införsel av vapen, vilket i sin tur gör att antalet potentiella ursprungsländer är fler.

Polisens egen statistik från den senaste vapenamnestin (år 2013) visar dock att cirka hälften av alla vapen som lämnades in hade Sverige eller Belgien som ursprungsland samt att stora mängder av dessa av SKL (nuvarande NFC) bedömdes som mycket gamla med ursprungsår tidigare än 40-talet.

Samma utvärdering tillstår också att merparten av vapnen är så gamla att det inte går att avgöra om de har tagits in med eller utan tillstånd. De bedöms inte heller vara skjutvapen som använts i den senaste tidens skjutningar.

I kandidatuppsatsen ”Vapenamnesti En rättssociologisk studie av effektiviteten och rättvisans relation till ansvarsfrihet av Elias Sao Pedro & Jesper Anderberg” publicerad av Lunds Universitet, Rättssociologiska institutionen finns mycket intressant material. Bland annat ställs frågan fungerar vapenamnestier?

I den enkät som genomfördes (metod och urval finns beskrivet i uppsatsen) så tyckte (observera ordet tyckte) respondenterna såhär:

Mängden inlämnade vapen och vilka vapentyper som lämnas in har varit i princip oförändrat under 20 år (1993-2013).

Varför det lämnades in abnormt mycket ammunition 2013 har inte RPS analyserat vidare.

Rikspolisstyrelsen (RPS) verkar inte så intresserade av att säkra underlag för forskning vad gäller vapen och vapenamnestier.

I regeringens utvärdering av vapenamnestierna har vi funnit brister. Utvärderingarna varierar stort från amnesti till amnesti och kategorisering av vapen, vapnens funktionsduglighet, inlämningsplatser och inlämningen av legala vapen i samband med amnestierna redovisas på olika sätt i samtliga utvärderingar. I princip är det endast den totala mängden vapen och ammunition som redovisas på liknande sätt i utvärderingarna

 

Slutsats om amnestier generellt och handgranatsamnesti specifikt

Tillbaka till frågan, fungerar amnestierna. Ja, det gör de. Nej, det gör de inte!

Ja, vapenamnestier fungerar

Lagen om amnesti tillkommer för att minska mängden vapen i samhället. Sett utifrån det och RPS egen rapportering så minskar mängden mycket gamla/obrukbara vapen med ursprung från Sverige och Belgien i och med varje vapenamnesti. Mängden inlämnade vapen är i princip oförändrat över den senaste 20 års perioden. Därför fungerar vapenamnestier

Nej, vapenamnestier fungerar inte

Sven Granath (Brottsförebyggande Rådet, Brå)  har undersökt dödligt våld och sett att det främst är utländska insmugglade vapen som används. De handgranater som används av kriminella har ursprung på Balkan enligt Polisen.

Tittar vi historiskt så ser vi på ”ja sidan” att det lämnas in vapen. Tittar vi på ”nej sidan” så ser vi att det är vapen från andra länder och av andra typer som används vid brott. Går det att extrapolera detta till att gälla även handgranater?

Ja, säger jag. Det är visserligen ”guilt by association” men relevansen är tillräckligt stor i mina ögon. En amnesti för handgranater kommer resultera i färre handgranater i samhället, men i kriminella kretsar kommer det inte förändras.

Det absoluta måttet om vapenamnestier fungerar

Det finns faktiskt ett mått som visar om vapenamnestier fungerar. Måttet är enkelt och är inte beroende av antalet inlämnade vapen. Vi skulle till och med kunna dela upp det i två delmängder

  1. Minskar antalet beslagtagna vapen efter en vapenamnesti?
  2. Minska antalet brott där vapen används efter en vapenamnesti?

Svaret på fråga 1 är: Nej. Svaret på fråga 2 är: Nej (Källa: Polisen).

Vapenamnestier fungerar för att få upp allmänhetens fokus på vapen och att få ner antalet vapen i samhället. Vapenamnestier fungerar inte för att minska det dödliga våldet, att minska mängden beslagtagna vapen och inte heller för att minska antalet brott där vapen används.

Jag är övertygad om att det kommer bli en handgranatsamnesti (där även sprängmedel och brandfarligt gods kommer ingå) och jag är övertygad om att det kommer bli en hel del inlämnade saker. Det kommer säkert någon gammal mina, någon odetonerad artilleripjäs och memorabilia från många krig. Tyvärr är jag lika övertygad om att kriminellas tillgång till granater kommer vara oförändrad.

 

Uppdatering 20180227

Vapenamnestin som nu pågår verkar bli en flopp. Polisen Stockholm sätter nytt lågvattenmärke med denna uppenbara lögn

Läs vad Polisen Stockholm skriver. ”Ännu ett illegalt vapen borta från gatan”. Detta är en lögn. Jag kan ju tycka att Polisen om någon borde kunna skilja ett riktigt vapen från en replika, men tydligen inte. Jag trodde att läskunnighet var ett krav för att få bli polis, men tydligen inte. Zoomar du in på texten på sidan av vapnet ser du detta:

Denix är ett företag som tillverkar replikor. De är kända för att ha dålig kvalitet och pipan är bland annat av plast! Men alla poliser kanske inte har koll på det? Att Mac11 aldrig tillverkats på Menorca är väl inte helt känt heller. Men när det tydligt står ”modelguns” på sidan av vapnet, borde inte polisen regera då?

Såhär ser det riktiga vapnet ut

Att Polisen inte kan skilja en replika från ett riktigt vapen är skamligt.

Källor

Insändare undertecknad av Stig Henriksson, Säkerhetspolisens insynsråd, Linda Snecker, Regionpolisråd Öst, Gunilla Roxby Cromwall, Regionpolisråd Stockholm, Ann-Louise Ljung, Regionpolisråd Syd, Agneta Hansson, Regionpolisråd Nord, Parvane Assadbegli, Regionpolisråd Bergslagen, Yvonne Oscarsson, Regionpolisråd Mitt, Lena Olsson, Polismyndighetens insynsråd

Dåvarande Justitieminister Beatrice Ask i en intervju i Expressen

Inregränslagen

Prop. 2016/17:92 Skärpta straff för brott mot tillståndsplikten för explosiva varor

Lagrådsremiss: Skjutvapen och explosiva varor – skärpta straff för de grova brotten

http://www.criminology.su.se/polopoly_fs/1.66346.1326113100!/2007c_Susanna_Soderhielm.pdf

”Regeringens vapenamnesti – populism och ett komplement till antikrundan”

http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=8911877&fileOId=8911890

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/trend-bland-kriminella-handgranater-fran-balkan

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/handgranatsattacker-har-okat-markant

https://www.svd.se/goteborgsfamiljen-hade-hotats/om/explosionen-i-biskopsgarden