Det är ganska förvirrat och upprört i folkhemmet Sverige. Den hemska ”kommersiella” Halloween då alla spökar ut sig och busar för odis stör ju vår vackra stämningsfulla Allhelgona då vi tänder ljus och tänker på de döda.
Eller?
Så här skrev Emanuel Karlsten på facebook
Viktigt meddelande till allmänheten: Halloween är alltså EN dag, inte valfritt datum under tre veckor. Halloween är alltid dagen FÖRE Allhelgonadagen.
Namnet kommer från en engelsk ordlek av allhelgonaafton:
”all hallows eve”.
Hallows eve.
Halloween!
Förutom att det är fel så stämmer det inte.Eller ja, det som är rätt är att Halloween är en dag, inte ett valfritt datum. Men allt det andra är fel.
Halloween och Allhelgona är två separata högtider – utan inbördes beroendeställning
Två ”högtider” som har inbördes beroendeställning är till exempel jul och nyår. Nyårsafton inträffar alltid veckan efter julafton. Trettondagen – Trettondedagen är trettonde dagen under julen med juldagen inräknad.
Allhelgona eller Alla helgons dag – vad är det?
De flesta vet inte mer om högtiden än att det är då vi åker till kyrkogårdarna och täder ljus på gravarna. Oftast så sker detta på allhellgona afton eller allhellgonadagen. Men vad är det då för skillnad på allhelgonadagen och alla helgons dag? För det är väl inte samma?
Alla helgons dag – vad är det
Alla helgons dag, Festum omnium sanctorum eller Dominica in natali sanctorum, är en kristen högtid som firas till martyrers och helgons ära. Så enkelt är det enkelt, men nu blir det rörigt. Ursprungligen var dagen alltså en fast helgdag den 1 november, men flyttades 1772 till första söndagen i november. Vid den svenska helgdagsreformen 1953 flyttades den till den lördag som infaller mellan den 31 oktober och 6 november. Därför infaller Alla helgons dag på ett rörigt rörligt datum. Det är på alla hellgons dag som vi åker till gravarna och tänder ljus
Allhellgonadagen – vad är då det?
Allhelgonadagen (i äldre tider även skrivet all helgona dag), är en svensk högtid som alltid infaller 1 november. Den hette fram till 1953 Alla helgons dag. Den kyrkliga helgdagen Alla helgons dag hade från 1772 firats i Sverige på söndagen i anslutning till månadsskiftet oktober-november. 1952 fattades beslut i riksdagen om att flytta Alla helgons dag från en söndag till den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november och som samtidigt blev allmän helgdag. Den 1 november fick i den svenska almanackan då namnet ”Allhelgonadagen”.
Ursprunget till båda dessa dagar är alltså detsamma, och den ursprungliga platsen var den 1 november. Distinktionen mellan de båda namnen infördes alltså 1953,
Rörigt delux alltså. En är en helgdag, en är flyttad av staten för att skapa fler helgdagar. Den ena är fast den 1:a november och den andra flyttar runt på en lördag från den 31:a oktober till den 6:e november.
In på den Svenska marknaden kliver nu den ”kommersiella” Halloween
Till att börja med, är Halloween en ord lek på allhelgona dagen eller alla helgons dag som Emanuel påstod?
Troligen inte. Halloween anses av vissa ha uppstått i samband med kelternas kontakt med vikingarna. När vikingarna kom till Storbritannien och Irland hade de med sig sina traditioner och sedvänjor så som höstblot. Den keltiska högtiden Samhain har stora likheter med vikingarnas höstblot. Tidsmässigt är vi nu på 400 talet. En av de fyra årstidshögtiderna hos kelterna på de brittiska öarna var Samhain. Samhain firades när skördesäsongen var slut och vinterhalvåret började den 31 oktober. Tron hos kelterna var att osynliga krafter var i rörelse och att de dödas själar kunde återvända till jorden under natten till halloween.
Så med största sannorlikhet är den kristna högtiden inget som influerat den ”kommersiella” Halloween. Kyrkan har alltid haft som mål att utrotade hedniska firandena och därför förlagt kristna högtider på samma tidpunkt som våra ”gamla hederliga” firanden. Så är äver fallet med halloween. Under 400-talet började Irland och Skottland kristnas och många av de gamla keltiska traditionerna förändrades. I linje med påbudet från påve Gregorius I valde kristna missionärer att använda sig av de förkristna traditionerna istället för att helt utplåna dem. Därför valde påve Gregorius III att under 700-talet flytta alla helgons dag från maj till 1 november. Således blev den 31 oktober allhelgonaafton. Dock lyckades man inte ersätta firandet av Samhain med den nya Alla helgons dag.
År 998 försökte kyrkan på nytt att utrota festligheterna. Nu genom införandet av alla själars dag den 2 november. Tanken var att alla själars dag skulle bli en dag då människor mindes sina döda släktingar och bad förböner och tände ljus för dessa i kyrkorna.
Så jag skulle säga att Allhellgona och Alla helgons dag snarare är ett påhitt baserat på Halloween. Eller i alla fall kyrkans försök att utplåna den keltiska skördefesten. Med tanke på att Samhain firats innan 400talet och Gregorius flyttade högtider från maj till oktober bara för att få folk att glömma det så känns det som ”case closed”
Är halloween kommersiellt
En stor gnällpunkt i sammanhanget är att halloween är så kommersiellt och allt bara går ut på att barnen skall klä ut sig och tigga godis.
Jag har två svar på det. Påskkärringar och jultomten.
Påskkärringar
Att klä ut sig som påskkärring och gå runt och tigga godis är tydligen ok. Att klä ut sig den 31 oktober och tigga godis är tydligen inte det. Jag ser inte skillnaden.
Jultomten
Att kalla halloween för kommersiellt är lite roligt, när vi 1 ½ månad senare firar jul, den mest kommersiella av alla högtider.
Julen är handelns viktigaste försäljningsperiod under året. 6 av 10 handlare anser att julhandeln är viktig för försäljningen. Enligt Svensk Handels prognos kommer vi i Sverige att köpa julklappar för 23 miljarder kronor i år. Det motsvarar omkring 3300 kronor per person som köper julklappar.
Som du ser, det är inte en viktig högtid för handeln. Dessutom är det intressant att titta på den gamla hederliga högtiden julen utifrån ett ”påhittat” perspektiv. ”… idag skiljer sig uppfattningen om jultomten på olika platser beroende på vilka traditionella föreställningar som dominerar men det sker en homogenisering genom att vissa bilder och personlighetsdrag reproduceras globalt av exempelvis multinationella företag som Coca-Cola och Disney. ” Du vet den röda tomten med stor mage och matchande skägg? Nej, det har inget med kristendom, baby jesus födelse i stallet och hela kittet.
Fornnordisk mytologi firade Julfadern kring midvintersolståndet. Julfadern, eller julner, är dödsguden Oden själv.
Viktor Rydberg lyckades framgångsrikt att koppla gårdstomten till Jultomten med sin dikt Tomten och Jenny Nyström har vackert skildrat gårdstomtens slit på gården ochi och med det format Svenskarnas syn på julen.
Myten om jultomten kom till Sverige från USA i mitten av 1800-talet och vår tids jultomte är en blandning av den svenska hustomten och den amerikanska Santa Claus.
En intressant sak i sammanhanget är att programmet ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” började sändas i Usa 1958 och redan 1960 så hade Disney Corp lyckats få SVT att sända programmet 15-16 på självaste julafton. Programmet ligger stadigt på plats ett hos SVTs mest sedda program över året.
Disney är en stor del av Svenskarnas julfirande. Och den Svenska julen är en kommersiell import utan dess like.
Är Halloween dåligt?
Jag tycker inte det. I området där jag bor så var det på Halloween full rörelse på kvällen. Detta trots att det var mörkt och minusgrader. I vanliga fall kan du kanske skymta en ensam person som med händerna i fickorna resolut skyndar hem. Så inte denna ruggiga höstkväll. Det var fullt med vuxna som busade med barnen. Det var ”flockar” med barn som gick runt och knackade dörr. Det var liv och rörelse överallt. Det ser jag som en stor fördel med högtiden.
Tack och lov så är Halloween inte en fyllehögtid och jag hoppas verkligen att vi kan hålla det så!
En annan fördel är att halloween innebär inte att de vuxna skall bli fulla. Valborg, Lucia, Midsommar, Julafton, Nyårsafton… Vem förknippar inte dessa högtider med alkohol och fylla?
En reflektion från min sida är att det är bra med vuxna och barn som rör sig utomhus i mörkret. Det är lite ironiskt att de alla klär ut sig till monster (de flesta iaf) då de skrämmer bort de riktiga monstren genom att röra sig på våra gator när det är mörkt. De riktiga monstren är de som sätter eld på bilar, rånar, misshandlar, knivhugger, skjuter och spränger. Just denna kväll var de bortskrämda – vilket är en seger för mänskligheten.