Kaffe är viktigt del av rutinen för många. Jag gillar morgonrutinen med att dricka hett svart kaffe. Däremot så är jag inteså koffeinberoende. Jag testar med jämna mellanrum att gå helt utan koffein och märker inte särskilt stor skillnad när jag är utan det.
Men kaffe är intressant. Hur skall du klara dig utan det i händelse av kris?
Du kan ju köpa på dig ett lager, rotera det och fylla på allt eftersom du tar av det. Vi brukar köpa arvid nordqvist brygg mellanrost för att de har en jättebra innerpåse som lämpar sig väl som odlingskruka. Den kostar ca 89 kr per kilo (på mathem)
Hur länge håller kaffe? Går det att lagra?
Hos oss går kaffet åt så jag vet inte. Har aldrig testat det heller så jag kan inte riktigt svara på det.
Så länge kaffet är i en obruten förpackning har det en lång hållbarhet eftersom det är packat utan syre. Alla sätter ett år på kaffet som hållbarhetstid men tester har gjorts två år efter utgånget datum och det har inte varit något fel. Enligt kaffegrossisten Arvid Nordquist har inte ens de mest kritiska kaffekännarna hittat någon smakförändring efter hela två år. Och kaffe blir inte farligt efter lång tid.
Maria K Broman, Mitt Kök
Det talar ju för att det smartaste är att bygga ett lager utifrån extrapriser i butik.
Råkaffe – rosta själv
Råkaffe är intressant. Det är alltså ”råa” bönor som är vare sig rostade eller malda. Du köper en säck och rostar det själv så att du kan mala och sedan göra riktigt gott kaffe. Enligt förståsigpåare så är detta det ”bästa” kaffet.
Du får dubbelt så gott kaffe till halva priset när du rostar själv. Smakmässigt slår det det vanliga butikskaffet med hästlängder samtidigt som priset är en bråkdel av vad du få betala i delikatessbutikerna för likvärdiga råvaror färdigrostade.
Rostakaffe.se
En snabb googling visar mig Rawcoffee, Rostakaffe och Humlegården där priserna ligger från ca 100 kr kilot och uppåt.
Hur länge kan råkaffe lagras
Generellt sett så är 10 år ett bra mått på hur länge råkaffe kan lagras. Väl rostat och malet bör det förbrukas inom 14 dgar för bästa smak (gäller iofs allt kaffe)
Dock kan sägas att en del sorter, t ex syrliga centralamerikanska sorter håller bara något år, medan t ex Old Java och Monsooned kaffesorterna t ex Indian Monsooned Malabar t o m lagras för att få rätt karaktär. Råkaffe kan med andra ord lagras länge utan större problem.
Bönorna bör lagras i jutesäckar för att slippa kondensproblem, papperspåsar fungerar också. Torrt, mörkt och svlt är receptet för ett decennies hållbarhet
Rosta eget kaffe hemma från råkaffe
Receptet är ett grundrecept från Rawcoffee. Som med alla recept så går de att förfina i all evighet
Att rosta hemma är relativt enkelt men man blir aldrig fullärd, det är liksom charmen med det hela. Det finns flera varianter men det enklaste är i vanlig ugn.
OBS! Var på din vakt under hela processen, det är en stor fördel att ha en fläkt i omedelbar närhet till ugnen. Var beredd på att det kan lukta gott och utvecklas lite rök.
Gör så här :
1. Värm ugnen till ca 220-240 grader, lite olika ber. på ugn men om varmluft gärna 220-230.
2. Bred ut ett tunt lager råkaffe på en plåt/långpanna, ca 250-300gr får plats. Tänk på att bönorna blir större under rostning, tillåt att de ligger i ETT lager men ej klättrar på varandra.
3. Rosta bönorna tills du finner att de är rostade enligt dina önskemål, ca 12-16 min.
4. Kyl bönorna direkt efter att du tagit ut dem genom att hälla dem i en skål eller bunke.
5. Låt gärna bönorna stå framme i ett dygn innan du förvarar (och då gärna i burk med lock).
Du kan också rosta med maskin eller grya. Personligen blev jag förtjust i Wirley poop pop som även fungerar till popcorn (den rostfria varianten fungerar med induktion).
Sedan behöver bönorna malas innan du kan brygga ditt kaffe. Kaffebönor kan malas på mängder av sätt. Enklast är ju en handvevad som jag länkat till och du kan nästan alltid hitta äldre kaffekvarnar på Tradera. Personligen så letar jag efter en i gjutjärn, som denna nedan. Säg till om du har en som du vill bli av med!
Du har alltså några olika val när det gäller kaffe. Råkaffe med 10 års lagringstid kräver lite mer men du har betydligt längre lagringstid. Butikskaffe håller enligt uppgift ca 2 år efter BFD (oöppnat paket) utan att det märks. Ett öppnat paket/nyrostade bönor bör förbrukas inom 14 dagar
Hur rostar man Kaffe med, gasol-fotogen-diesel-alkohol. ?
det verkar ju va lite onödigt att köra en generator för att använda elspisens ugn.