Fotnot: Det är väl lika bra att säga det direkt, i den akuta fasen av coronaspridningen
Sverige är extremt beroende av import för livsmedelsförsörjning. Den Svenska modellen har varit att konkurrensutsätta den inhemska livsmedelsproduktionen mot resten av Europa och detta har fått en del effekter. Det vi importerar idag är följande
De värdemässigt största produktgrupperna för importen under 2016[1] var fisk, frukt och grönsaker, kött, drycker, kaffe m.m. samt mejeriprodukter (fgur 6). Tillsammans utgjorde dessa produkter drygt 78 procent av importen
– Sveriges utrikeshandel med jordbruksvaror och livsmedel 2014–2016
Hur har livsmedelskonsumtionen förändrats
Vi köper mer mat per person och med ett högre innehåll av energi idag än för femtio år sedan. Kött och grönsaker är exempel på livsmedel som vi konsumerar mer av och mjölk konsumerar vi mindre av. En minskad relativ kostnad för mat, globaliseringen och en ändrad livsstil är några faktorer som har bidragit till de ändrade matvanorna.
Det finns skillnader mellan länder i konsumtionen av livsmedel, vilket till viss del förklaras av skillnader i traditioner. Det finns också globala trender som gör att konsumtionsutvecklingen drar åt samma håll, exempelvis ökar
konsumtionen av fisk, skaldjur och nötkött till följd av ökade inkomster.
Detta är alltså sett på ett 50 års perspektiv. Vi äter mindre potatis, mer ris. Vi äter mer kyckling, mindre höna. Vi äter knappt kålrot, majrova, kålrabbi och palsternacka. Bondbönor finns knappt på vardagsmenyn och styckdetaljer som nacke, kind, tunga och inälvor rynkar de flesta på näsan åt.
Det blir problematiskt eftersom vi går ifrån våra inhemska basvaror och väljer livsmedel som vi importerar istället. Förändringen leder till att vi glömmer tillagningsmetoder av våra ”egna” livsmedel och nästan glömmer av dem helt. Om importen av livsmedel stannar av så betyder det två saker:
- De livsmedel vi är vana vid blir en bristvara
- Vi har inga ersättningslivsmedel (våra inhemska livsmedel)
Första punkten är jobbig, men den andra punkten är det värre med. Eftersom ingen i dagsläget efterfrågar produkterna så odlas och lagras inte dessa produkter. När då de importerade livsmedlen minskar i mängd finns det ingen reserv att ta in andra livsmedel ifrån.
Vi kommer bli av med importvarorna och vi kommer inte ha något annat att ersätta det med
MadPrepper 2020
Personligen har jag extremt svårt att se att coronadrabbade länder kommer hålla samma produktionskedja och samma logistikkedja som innan corona. Både akut och långsiktigt. Jag hoppas att jag har fel. Håll koll på SCB och siffrorna som kommer om Sveriges import och export – det är där vi kommer se det först (förutom ett ”nytt” livsmedelsutbud i butikerna).
Våra matvanor har ändrats mycket på femtio år. Vi konsumerar mer mat idag och energitillförseln har ökat. Råvarorna är till stor del desamma, men maten är mer förädlad när vi köper den. Produktutvecklingen och ökad import har gett ett bredare utbud. Vi har också ökat uteätandet. Vissa varor köper vi mindre av såsom mjölk, mjöl och matfett, medan vi köper mer av kött, frukt, grönsaker, ost och godis.
Svenskarnas livsstil ser också annorlunda ut idag, vi lägger av olika anledningar generellt mindre tid på matlagning i hemmen vilket har bidragit till större konsumtion av halv- och helfabrikat och utemåltider.
Den stora frågan är väl också hur mycket pengar vi kommer ha att spendera framöver?
[1] = detta är den senaste rapporten från Jordbruksverket. Det finns nyare siffror men inte framställt i jämförbart skick. Volymerna har dock inte minskat utan ökat och trenderna håller i sig