Så är det, om man skall tro Brett Klika, C.S.C.S., B.S och Chris Jordan, M.S., C.S.C.S, NSCA-CPT, ACSM HFS/APT.
Vad de ville undersöka är:
LEARNING OBJECTIVE: To understand the health benefits and practical application of a high-intensity circuit training exercise protocol.
Detta har de gjort därför att
At the Human Performance Institute, Division of Wellness and Prevention, Inc., in Orlando, FL, our clients are high-performing professionals from a variety of industries. These men and women face incessant demands on their time, along with the pressure to perform at high levels and balance their careers and personal lives.
De ville alltså ta fram ett så tidseffektivt träningsprogram som möjligt för in klienter. Detta har de gjort genom att läsa forskningsrapporter och dra slutsatser. Deras slutsats är att HIIT (tabatas) ger bra resultat på kort tid, och att man bör träna både dynamiskt (situps, armhävningar), statiskt (plankan, jägarsits) och kondition (till exempel jumping jacks).
Träningsintensiteten bör ligga på ca 80% av din maxförmåga och du jobbar i 30 sekunder och vilar sedan i 10 sekunder innan du gör nästa övning. Övningarna är klassiska kroppsviktsövningar, och de har valt ut tolv övningar som skall utföras i rätt följd för bäst effekt.
Övningarna är:
Exercises are performed for 30 seconds, with 10 seconds of transition time between bouts. Total time for the entire circuit workout is approximately 7 minutes. The circuit can be repeated 2 to 3 times.
Dvs du kör stationerna minst en gång (vilket tar ca 7 min) och kan köra en eller två 7 min rundor till om du har tid. De säger inget om hur många gånger per vecka man skall göra detta, vilket är väldigt märkligt.
De använder ett språk och metodik i sin artikel som gör att det är lätt att tro att detta är vetenskapligt, men i själva verket är det inte mycket mer än klipp o klistra från befintlig forskning för att bevisa deras tes om att just deras träningsprogram är det mest tidseffektiva på marknaden.
Notera att detta är en samlingsstudie, gjord av två personer som vill ta fram ett tidseffektivt träningsprogram för sina PT klienter. De har gått igenom befintlig orskning och skapat ett program som passar de rön som är i ropet just nu. Dvs det finns ingen studie om visar att just dessa övningar fungerar, eller vad resultatet blir om man följer deras program.
Det här är inte mycket annat än guilt by association, fast på ett positivt sätt. Man kan exemplifiera det genom det här synsättet. Peter Panzar Blaha dricker Celsius varje dag. Peter är vältränad. Så om jag dricker Celsius borde jag se ut som Peter efter ett tag, eller hur?
Nu är det här inte riktigt lika illa. Vi vet att motion är bra för oss. Majoriteten av befolkningen känner att de borde röra på sig mer, man kanske till och med har dåligt samvete för att man inte tränar. Känns det igen?
Vi vet från forskningen att HIIT, eller tabatas som de också kallas är bra.
Så med andra ord så borde, jag upprepar borde, ett kort träningspass ge bra resultat.
Det vi inte vet (och vad de elegant glider förbi) är vad resultatet av just deras träningsprogram blir. Skillnad på 1 RM? Skillnad på vo2 max? Skillnat på blodfetter och insulinkänslighet? Det vet de inte, för det har de inte testat!
Som reservpass när man är på resande fot är det definitivt bra (fast det finns troligen ett gym på hotellet). Som startpass för den otränade är det definitivt bra (all träning är bättre än ingen träning). Som uppvärmning för den mer vältränade kan det definitivt passa eftersom man går igenom hela kroppen (förutom rygg och axlar).
Här kan du läsa hela artikeln
HIGH-INTENSITY CIRCUIT TRAINING USING BODY WEIGHT: Maximum Results With Minimal Investment
Klika, Brett C.S.C.S., B.S.; Jordan, Chris M.S., C.S.C.S., NSCA-CPT, ACSM HFS/APT
Bra artikel. Ditt inlägg är det första jag läst som reflekterat kritiskt över denna artikel, istället för att bara upprepa att det är en ”vetenskaplig studie” – vilket det ju inte är.
Bra med lite balans till alla genompositiva artiklar om denna träning!
Samtidigt är det ju mycket mycket bättre att folk gör detta än ingenting alls! Kommer alltid finnas folk som INTE vill går till gym, springa osv…
Det verkar också oseriöst att de inte kan räkna vad 30×12 + 10×11 blir. 7:50 minuter, sex minuter träning och 1:50 vila. Det är inte cirka sju minuter i min bok, snarare cirka åtta.